< Terug naar overzicht

Langer werken maakt gelukkig (maar niet in België?)

65% van de Zweedse werknemers voelt zich op het einde van zijn carrière zeer gelukkig, terwijl ze 8 jaar langer werken dan de Belgen. Bovendien wordt de Zweedse werknemer alleen maar gelukkiger naarmate hij langer werkt.

Dat blijkt uit een enquête van pensioenexpert Delta Lloyd Life bij 1600 Belgische en Zweedse werknemers van 50 jaar en ouder. 65% van de Zweedse werknemers van 60 jaar en ouder beweren dat ze zeer gelukkig zijn, ook al werken ze gemiddeld acht jaar langer (een carrière van ongeveer 40 jaar) dan de Belgen. Terwijl hun Belgische collega’s een gemiddelde loopbaan hebben van 32,2 jaar, zegt slechts 54% gelukkig te zijn. Bovendien, hoe ouder onze werkende Scandinavische buur wordt, hoe gelukkiger hij is.

Zweden maken zich ook minder zorgen naarmate ze de pensioenleeftijd naderen: hoe ouder, hoe minder bezorgd over het pensioen. Slechts 38% van hen zegt zich zorgen te maken over zijn pensioen tegenover 58% van de Belgen.

Werkinhoud
Zweden hechten beduidend meer belang aan de invulling van hun job (33%) dan Belgen (21%). Maar ook aan een job op maat van kwaliteiten en interesses (28% versus 19%) en aan initiatieven kunnen nemen (20% versus 8%).

Belgen daarentegen hechten vooral belang aan arbeidsvoorwaarden, zoals loon (26%) en werkzekerheid (31%). Terwijl slechts 14% van de Zweden belang hecht aan loon en 19% aan werkzekerheid.

Wie het afgelopen jaar mentor is geweest, een opleiding heeft gevolgd of een evaluatiegesprek heeft gehad, staat positiever tegenover zijn werkgever. Dat is zowel het geval voor Belgen als Zweden.

69% van de Zweden zegt vaker goed mee te kunnen met veranderingen en nieuwigheden op het werk tegenover 58% van de Belgen. In vergelijking met Zweden, beschouwen dubbel zoveel Belgen (21%) hun werk als een zware, vermoeiende activiteit die ze nog moeilijk lang kunnen volhouden.

Belgische werknemers schakelen op het einde van hun carrière ook sneller over naar deeltijds werk, terwijl 82% van de Zweden voltijds blijven werken tot aan hun pensioen.

36 jaar is genoeg
Toch blijken Belgen langer te willen werken. Nog werkende Belgen willen net voor hun 62ste met pensioen gaan. Ze vinden dat een effectieve loopbaan van 36 jaar genoeg is, terwijl de effectieve leeftijd waarop Belgen vandaag stoppen 59 jaar is na een gemiddelde loopbaanduur van 32 jaar.

Zweedse werknemers willen gemiddeld tot 63,3 jaar werken en vinden een loopbaan van 38 jaar voldoende. Ter informatie: Zweden kent een flexibele wettelijke pensioenleeftijd die vandaag tussen 61 en 67 jaar ligt.

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen