< Terug naar overzicht

Langer werken: een goed idee?

Sinds het begin van de vakantie is er geen dag voorbijgegaan zonder dat een instantie, een politicus of een andere autoriteit het thema van de noodzaak om langer te werken bespeelde (zie ook HR Square – De Week nr. 70 van 3 augustus). Is dat wel een goed idee?

De gemiddelde leeftijd waarop mannen in België met pensioen gaan is 57,6 jaar. Op dat moment hebben ze zo’n 48% van hun totale leven op het werk doorgebracht. Vrouwen brengen 42% van hun leven door op het werk. De Belgische man gedurende 23% van zijn leven van zijn pensioen. In andere Europese landen werkt men over het algemeen langer en wordt een groter gedeelte van het leven op de werkplek gespendeerd. Daar staat tegenover dat het aantal uren dat de Belg per week en per jaar werkt hoger ligt dan in de buurlanden.


Geïnspireerd door voorbeelden uit Duitsland en Frankrijk, weerklinkt de roep naar een verlenging van de arbeidsduur zonder een loonsverhoging luider dan ooit. In het verleden werd de arbeidsduur ingekort met het oog op banencreatie, maar dat zou een misvatting zijn die door economen de ‘lump of labour fallacy’ wordt genoemd. Het bewijs hiervoor zou te vinden zijn in de cijfers: het zijn niet de OESO-landen met de langste werktijden die de hoogste werkloosheidsgraad kennen, er is eerder een omgekeerd verband.


Niettemin beweert het Nederlands Centraal Planbureau (CPB) het tegenovergestelde, namelijk dat een verlenging van de arbeidsduur tot minder jobs leidt. Een CPB-studie bevestigt dat na een verlenging van de arbeidsduur zonder loonsverhoging, de kapitaalkosten dalen en de productiviteit stijgt. Er zijn dan minder werknemers nodig voor hetzelfde werk. Uiteindelijk stijgt de werkgelegenheid dan wel in uren, maar niet in aantal banen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen