< Terug naar overzicht

Langer studeren, later aan het werk

Van de studenten die in het academiejaar 2018-2019 een bacheloropleiding startten, behaalde nog geen derde zijn of haar bachelordiploma binnen de vooropgestelde studieduur, berekende Statistiek Vlaanderen op basis van gegevens van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming. Wie er langer over duurt zijn of haar studies af te maken, komt pas later als potentiële werknemer op de arbeidsmarkt.

Het aandeel studenten dat een bachelordiploma behaalt binnen de vooropgestelde studieduur is over de jaren gedaald. De ‘vooropgestelde studieduur’ wordt uitgedrukt in jaren en is afhankelijk van de zwaarte van de opleiding. Een programma van 180 studiepunten, bijvoorbeeld, staat gelijk aan een vooropgestelde studieduur van drie jaar.

In het academiejaar 2008-2009 was het aandeel studenten dat een bachelordiploma behaalt binnen de vooropgestelde studieduur 36 procent. Van de studenten die in het academiejaar 2018-2019 een bacheloropleiding startten, behaalde slechts 30 procent zijn of haar bachelordiploma binnen de vooropgestelde studieduur. Daar moeten we wel aan toevoegen dat er méér bachelorstudenten zijn: tussen 2008-2009 en 2018-2019 is het totaal aantal studenten dat start in een bacheloropleiding toegenomen van 49.709 tot 50.994.

Ongeveer een vijfde van de studenten haalt zijn of haar bachelordiploma na één bijkomend jaar studeren. Dat aandeel blijft min of meer stabiel over de tijd. Nog eens tien procent van de studenten heeft twee jaar extra nodig om een bachelordiploma te behalen. Na drie of meer jaar studeren bovenop de normale studieduur worden de bijkomende aandelen studenten die alsnog een diploma verwerven klein.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen