< Terug naar overzicht

Langer leven en werken? Niet zo evident.

Een grootschalige enquête bracht aan het licht dat ‘de Belgen’ van mening zijn dat in functie van langer leven het werk, de sociale zekerheid en de indeling van het leven anders moeten. Hoe dan? Daarvoor zorgen de anderen wel. Een groot draagvlak voor langer werken is er alvast niet.

Levensverzekeraar NN en onderzoeksbureau Indiville vroegen 10.000 Belgen wat er moet veranderen om van langer leven een gelukkiger leven te maken. Er zijn drie prioriteiten. De manier waarop men werkt, de manier waarop de sociale zekerheid werkt en de manier waarop we ons leven inrichten (leren, werken, pensioen) moeten veranderen.

• Anders werken: 68 procent van de respondenten zoekt actief hoe ze minder stress kunnen hebben en 54 procent voelt zich vaak tot altijd uitgeput aan het einde van de dag. Dit maakt dat vandaag amper 12 procent zegt een job te hebben die hij/zij zonder problemen tot zijn/ haar 70ste zou aankunnen. Verandering is nodig, maar wat en hoe wordt niet duidelijk gemaakt. Positief is dat 67 procent open staat voor een grondige loopbaanverandering.
• De helft van de respondenten vindt dat ze op 61 jaar genoeg gewerkt hebben en dat een wettelijke pensioenleeftijd van 67 jaar pas ‘doenbaar’ is als we 100 worden. Stem daar maar de sociale zekerheid op af…
• Gemiddeld genomen willen de respondenten graag 16 procent van zijn tijd studeren, 33 procent werken, 21 procent zorgen voor kinderen en familie en 30 procent in rust of pensionering vertoeven. Op 33 procent van de tijd genoeg verdienen om ook in de overige 66 procent van de tijd goed te kunnen leven: is dit realistisch?

Nog opmerkelijk is dat de respondenten de grootste verantwoordelijkheid om de maatschappij klaar te stomen op een langer leven bij anderen, niet bij zichzelf, leggen. En jongeren vertoonden weinig interesse in de enquête, geven de initiatiefnemers nog mee.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen