< Terug naar overzicht

Lange werkweken verkorten levensverwachting

In landen waar een gemiddelde werkweek meer dan 48 uren telt, ligt de levensverwachting twee jaar lager dan in landen met een gemiddelde werkweek van 45 uren of minder.

In landen waar de levensverwachting tussen 82,2 en 84,2 jaar ligt, wordt er gemiddeld 40,7 uur per week gewerkt. In landen waar daarentegen gemiddeld 42,6 uur per week wordt gewerkt, ligt de levensverwachting gevoelig lager: tussen 52,9 en 59,8 jaar. Dat blijkt uit een analyse van Antibodies.com, een Britse medisch onderzoeksspecialist, die de gemiddelde levensverwachting vergeleek met trends in levensstijl en gezondheid. Hij baseerde zich hiervoor op gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie.

De aanbevolen maximale duur van een werkweek is 48 uur. Maar het onderzoek leert dat meer dan 40 uur per week werken de levensverwachting gemiddeld met twee jaar doet dalen. Werknemers die meer dan 48 uur per week werken, zien hun levensverwachting met gemiddeld negen jaar verkorten.

Ter illustratie: de Centraal Afrikaanse Republiek is een van de landen met de laagste levensduurverwachting, 53 jaar, en daar duurt een werkweek 52 uur. In Frankrijk daarentegen, een land met een van de hoogste levensverwachtingen (82,9 jaar), telt een gemiddelde werkweek 35 uur.

In vijf van de dertien landen met een lage levensverwachting wordt er gemiddeld meer dan 45 uur per week gewerkt. Alleen Zwitserland is een buitenbeentje. De gemiddelde levensverwachting is 83,3 jaar, maar Zwitsers werken wel gemiddeld 15 uren per week meer dan hun Franse buren. Al kent Zwitserland een hoog percentage alcoholisme, de luchtkwaliteit is er dan weer bijzonder goed.

De onderzoekers wijzen erop dat levensverwachting door vele factoren beïnvloed wordt, maar het onderzoek laat duidelijk zien dat er een verband is tussen zaken zoals vaccinatiegraad van kinderen, werktijden, toegang tot sanitaire voorzieningen en luchtkwaliteit. Dat blijkt uit enkele uitzonderingen. Zo kent Lesotho een van de hoogste vaccinatiegraden bij kinderen (93 procent), maar de kortste levensverwachting. Dit is te wijten aan het veelvuldig voorkomen van aids en tuberculose en lange werkuren. Australië daarentegen heeft op drie na de langste levensverwachting ter wereld (82,9 jaar), maar kampt met een hoge prevalentie van drugmisbruik en obesitas, een hoge vleesconsumptie, maar een lage vaccinatiegraad bij kinderen. AAustraliërs werken gemiddeld 38 uren per week.

Bron: HRnews.co.uk

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen