< Terug naar overzicht

Langdurige afwezigheid door ziekte op recordniveau

In de eerste helft van 2013 steeg het percentage langdurig zieken met 14 procent. Het langdurig ziekteverzuim was nog nooit zo hoog.

Dat blijkt uit cijfers van HR-dienstengroep Securex. In de eerste helft van 2013 klom het absenteïsmepercentage door langdurige ziekte naar 2,25 procent, een recordniveau. Dat wil zeggen dat voor elke honderd te presteren werkdagen er gemiddeld meer dan twee dagen niet gewerkt wordt door een ziekte die langer dan een jaar duurt.

Er is sprake van een exponentiële stijging. In 2011 steeg het langdurig absenteïsme met 3 procent, in 2012 met 9 procent en dit jaar met 14 procent. In tien jaar is het absenteïsmepercentage met meer dan 60 procent gestegen.

De sterke stijging is volgens Securex voor meer dan de helft te verklaren door de vergrijzing. Vijftigplussers waren altijd al meer langdurig afwezig dan jongere werknemers. Het aantal afwezigheidsdagen door een aanslepende ziekte is voor een vijftigplusser bijna acht keer hoger. Doordat er steeds meer vijftigplussers aan de slag blijven, stijgt het gemiddelde absenteïsmecijfer mee.

Het kortlopende absenteïsme - door ziekte korter dan een jaar - bleef de afgelopen jaren stabiel op iets meer dan vier ziektedagen per honderd werkdagen.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen