< Terug naar overzicht

Langdurig zitten nieuw gezondheidsrisico

Repetitieve arm- en handbewegingen en omgaan met lastige mensen blijven de belangrijkste gezondheidsrisico’s op het werk. Dat blijkt uit de derde Europese bedrijvenenquête naar nieuwe en opkomende risico’s (ESENER-3). Gezondheidsrisico’s door langdurig zitten komt voor het eerst in de top drie binnen.

De belangrijkste risicofactor voor de gezondheid van werknemers in Europa blijven repetitieve arm- en handbewegingen, signaleren 65 procent van de bevraagde bedrijven. In 2014 was dit nog 52 procent. Met 61 procent staat op nummer twee de omgang met lastige mensen (klanten, patiënten, leerlingen enz.). Ook in 2014 stond dit met 58 procent in de top twee.

Nieuw op drie zijn risicofactoren voor de gezondheid door langdurig zitten. Die worden door 59 procent van de respondenten-bedrijven naar voren geschoven.
Ook gezondheidsrisico’s door het tillen en verplaatsen van mensen of zware lasten wordt in 2019 vaker vermeld: gestegen van 47 procent in 2014 tot 54 procent in 2019.

Risicoanalyse

De bedrijvenenquête peilt ook naar de aanpak van veiligheid en gezondheid op het werk. Positief is dat het aantal bedrijven dat regelmatig een risicoanalyse uitvoert licht gestegen is tot 77 procent van de bedrijven in de 28 Europese lidstaten. Al zijn er tussen de lidstaten onderling grote verschillen, gaande van 94 procent in Roemenië, 93 procent in Spanje en Italië tot slechts 42 procent in Luxemburg. In België voert net geen 70 procent een risicoanalyse uit, toch een stijging met 10 procent in vergelijking met 2014.
De belangrijkste redenen om geen risicoanalyses uit te voeren zijn, net zoals in 2014: de gevaren en risico’s zijn gekend, of er zijn geen grote problemen en/of de nodige expertise is niet aanwezig.
Voldoen aan wettelijke verplichtingen, tegemoetkomen aan vragen van werknemers of vakbonden en het vermijden van boetes van de arbeidsinspectie, zijn de belangrijkste motivaties om risicoanalyses uit te voeren.

Digitalisering

In deze bedrijvenenquête is er extra aandacht voor de impact van psychosociale risico’s en van digitalisering.
Veel bedrijven wijzen naar psychosociale risico’s (omgaan met lastige mensen, 61 procent en werkdruk 44 procent) als risicofactor voor de gezondheid van werknemers. Daarbij valt op dat een vijfde van de bedrijven zegt dat het lastiger is psychosociale risico’s te beheersen dan andere veiligheids- en gezondheidsrisico’s.
Een andere opmerkelijke bevinding is dat de participatie van werknemers in het beheer van psychosociale risico’s in een aantal landen gedaald is.
De peiling naar de impact van digitalisering toont een grote verscheidenheid in het gebruik van digitale technologie. 85 procent gebruikt pc’s op vaste werkplekken. Laptops, smartphones en andere mobiele devices worden door 77 procent van de bedrijven gebruikt. Slechts 6 procent van de bevraagde organisaties gebruikt geen enkele digitale technologie.

Iets meer dan een kwart (26 procent) van de bedrijven heeft nagedacht over de mogelijke impact van het gebruik van digitale technologie op de veiligheid en gezondheid van werknemers. Meer specifiek gaat het dan over de nood aan permanente opleiding (79 procent), meer flexibel werken (66 procent), langdurig zitten (65 procent) en repetitieve bewegingen (60 procent).

De bevindingen voor 2019 zijn gebaseerd op interviews met meer dan 45.000 bedrijven van allerlei omvang en uit alle sectoren in 33 Europese landen.

Bron: Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen