< Terug naar overzicht

Lagere loonkosten zouden werkdruk verminderen

Ondernemers willen ver gaan om hun medewerkers te helpen een goed evenwicht te vinden tussen werk en privé. 70 procent geeft zelfs aan nog meer te kunnen doen indien de hoge loonkosten zouden verminderen.

Dat blijkt uit een enquête naar werkbaarheid die Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, hield bij 700 leden.

Werkbaarheid heeft vier dimensies:
 • De balans tussen werk en privé.

 • De motivatie of het welbevinden in het werk.

 • De stress en de werkdruk.

 • De leermogelijkheden.


 • Deze dimensies worden natuurlijk niet uitsluitend beïnvloed door factoren die de werkgever controleert, maar hangen ook samen met (onder meer) de privésituatie van het individu.

  Een overzicht van enkele resultaten voor deze dimensies van werkbaarheid uit de enquête onder werkgevers:

  Balans werk-privé


  De meerderheid van de werkgevers staat vlot onbetaald verlof (60 procent) en glijdende werkuren (56 procent) toe. Ook met tijdskrediet is 54 procent van de werkgevers gul.

  Toch ondervindt een grote meerderheid (87 procent) organisatorische problemen bij het inpassen van deze vormen van flexibiliteit. 11 procent ondervindt zelfs juridische moeilijkheden door het toestaan van flexibiliteit.

  Welbevinden door het vermijden van saai en eentonig werk


  De overgrote meerderheid van werkgevers (80 procent) heeft geen problemen of klachten over verzuim, gebrek aan motivatie of verloop. Als er toch klachten zijn, probeert meer dan de helft van de werkgevers de jobinhoud bij te sturen of het geven van extra uitdagingen.

  Toch zegt 60 procent dat de activiteiten van de onderneming een flexibele taakinvulling niet mogelijk maakt.

  Stress en werkdruk


  In 58 procent van de ondernemingen zijn er klachten over stress en werkdruk. Een derde licht de takenpakketten door om de werkdruk te verminderen.

  70 procent wijst evenwel naar de hoge loonkosten als verklaring voor de werkdruk. Hierdoor is er niet voldoende financiële ruimte om extra mankracht aan te werven.

  Deeltijdse arbeid leidt bovendien tot meer werkdruk. 60 procent van de ondernemingen gaf aan dat ze geen vervanging kunnen vinden voor deeltijdse jobs die vrijkomen doordat mensen, bijvoorbeeld, vier-vijfde werken. 14 procent laat daarom minder werken toe op voorwaarde dat de werknemer zijn of haar werk op die kortere tijdspanne afwerkt. De helft van de ondernemingen gaf aan dat het resterende werk verdeeld wordt over de directe collega’s.

  Leermogelijkheden


  Een overgrote meerderheid (90 procent) vindt dat werknemers voldoende opleidingsmogelijkheden krijgen. 20 procent ervaart tegenstand wanneer bijkomende opleiding wordt gegeven.

  Bron: Voka

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen