< Terug naar overzicht

Lager vennootschapstarief op komst voor kmo’s?

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft een voorstel op tafel gelegd waarbij kmo’s een lager tarief aan vennootschapsbelasting moeten betalen dan grote bedrijven.

Minister Van Overtveldt wil kmo’s onderwerpen aan een tarief van 18 procent voor zover hun winst niet hoger ligt dan een bepaald bedrag, bijvoorbeeld 100.000 euro. Het stukje winst daarboven zou dan tegen 23 procent belast worden. Grote bedrijven zouden sowieso 23 procent betalen. Vandaag bedraagt het officiële tarief in de vennootschapsbelasting 33,99 procent. Dit is echter slechts één van de drie scenario’s die nog op de regeringstafel liggen. Ook een ander scenario voorziet in een gedifferentieerd tarief.

Om dat te financieren, moet sowieso een hele rist belastingvoordelen sneuvelen. De notionele interestaftrek zou eventueel behouden kunnen blijven, maar in een erg afgeslankte vorm. De mate waarin geknipt wordt in de belastingaftrekken bepaalt mee de mate waarin de tarieven voor kmo’s en/of grote ondernemingen omlaag kunnen gaan. Uitgangspunt blijft nog altijd dat de hele operatie niet op de begroting mag wegen.

Compromis

Een lager tarief voor kmo’s moet Open VLD over de streep trekken om de hervorming goed te keuren. De Vlaamse liberalen profileren zich immers graag als de kmo-partij. Dat de notionele interestaftrek mogelijk in één of andere vorm blijft bestaan, moet dan weer vooral CD&V en MR gunstig stemmen. Vicepremier Didier Reynders (MR) was immers één van de architecten van de notionele interestaftrek.

Bron: De Standaard (standaard.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen