< Terug naar overzicht

Lage rugpijn-epidemie onder werknemers

Een studie, gepubliceerd in De Artsenkrant, leert dat 13% van de werknemers kampt met ‘lage rugpijn’. De voornaamste oorzaken zijn gebrek aan beweging en hoge fysieke werkbelasting. Lage rugpijnen zouden verantwoordelijk zijn voor 15% of meer van het ziekteverzuim.

De inschatting van het lage rugpijn-probleem is gebaseerd op medische onderzoeken bij 800 werknemers van 30 jaar of jonger. Het onderzoek gebeurde onder leiding van de externe dienst voor bescherming en preventie op het werk Idewe. Lage rugpijnen met een duur van zeven dagen of meer werden gemeld door 13% van de onderzochten. Bij 15% van de personen met klachten, waren deze zo goed als permanent, bij 47% keerden de klachten geregeld terug. Ruim een derde wees de werksituatie aan als oorzaak.


De problemen doen zich vooral voor bij werknemers die zware fysieke belasting ondergaan, onvoldoende van houding kunnen veranderen of vaak in een gebogen of gedraaide houding werken. Meteen liggen ook de noodzakelijke maatregelen voor de hand.
Lage rugpijn zou de oorzaak zijn van 15 à 20% van het totale ziekteverzuim.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen