< Terug naar overzicht

Laatstejaarsstudenten optimistisch over kansen op arbeidsmarkt

In vergelijking met vorige jaren zijn laatstejaarsstudenten optimistischer over hun kansen op de arbeidsmarkt. Meer jongeren kiezen er dan ook voor om niet verder te studeren, maar om effectief te gaan werken. Ze bereiden zich hier ook beter op voor. De non-profitsector wint aan populariteit en het gebruik van sociale netwerksites in de zoektocht naar een job neemt toe. Een loopbaan met een groen aspect is voor hen geen prioriteit.

Dat zijn de belangrijkste conclusies van de achtste trendstudie naar het loopbaanperspectief van laatstejaarsstudenten door het Centre for Excellence in Career Management aan de Vlerick Leuven Gent Management School.

Niet verder studeren


In vergelijking met vorige jaren neemt het optimisme van jongeren over hun kansen op de arbeidsmarkt opnieuw toe. Deze stijgende trend trok zich op gang in 2010 en zet zich dit jaar duidelijk verder. Een hoog percentage jongeren (65,4 procent) is van plan om volgend jaar de eerste stappen op de arbeidsmarkt te zetten.

Vooral bachelors willen gaan werken: 60,8 procent in vergelijking met 47 procent in 2010. Slechts één op de zes (16,8 procent) wil nog een jaar verder studeren, een trend die in vergelijking met voorgaande jaren verder daalt. Net zoals bij voorgaande jaren is iets meer dan de helft van de jongeren (58,4 procent) al voor het afstuderen actief op zoek naar werk. 55,4 procent heeft al één of meer keren gesolliciteerd en 14,9 procent heeft al een contract op zak.

Sociale media


Jongeren bereiden hun overstap naar de arbeidsmarkt bovendien goed voor. Het uitbouwen van een relevant netwerk wint daarbij aan belang: 65,7 procent t.o.v. slechts 54 procent in 2010. Jongeren steken ook meer tijd in het up-to-date houden van het cv en studentenjobs of andere activiteiten die later van pas kunnen komen: 72,6 procent t.o.v. slechts 50 procent in 2010.

Het gebruik van sociale netwerksites in de zoektocht naar een job neemt sterk toe, maar dit kanaal blijft nog wel steeds het minst gebruikte. De top vijf van meest gebruikte zoekkanalen blijft over de jaren heen vrij stabiel: (1) bedrijfswebsites, (2) jobsites, (3) jobbeurzen en -events, (4) universiteit of hogeschool en (5) advertenties.

De interesse om in de non-profit sector te gaan werken stijgt, vooral onder studenten Gedragswetenschappen. Daarnaast scoren ook overheidsadministratie en privésector in loondienst hoger dan in 2010.

Een ‘groene loopbaan’ (met een beperkte ecologische voetafdruk) is voor hen geen prioriteit. Slechts één op de vier (22,9 procent) geeft aan dit groene aspect van de loopbaan mee in rekening te brengen bij de zoektocht naar een job. Work-life balance, autonomie en expertise daarentegen staan wel nog steeds bovenaan de lijst.

Verantwoordelijk voor ontwikkeling en loopbaan


De jongeren leggen de verantwoordelijkheid voor opleidingen bij de werkgever. Weinige zijn bereid om zelf financieel bij te dragen aan opleidingen die hen toelaten om te groeien in hun loopbaan. Ook kansen krijgen om opleidingen te volgen en het vrijmaken van de nodige tijd hiervoor beschouwen ze als een verantwoordelijkheid van hun werkgever.

Als het gaat over zaken als de ontwikkeling van de nodige vaardigheden om in aanmerking te komen voor promotie en het zoeken naar opportuniteiten om zich te ontplooien binnen de organisatie, onderkennen ze wel hun eigen verantwoordelijkheid.

Ruim 1100 studenten aan Vlaamse hogescholen en universiteiten namen deel aan de enquête. Het gaat hierbij om studierichtingen die voorbereiden op jobs in het bedrijfsleven, met een meerderheid in economische richtingen.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen