< Terug naar overzicht

Laatstejaarsstudenten al volop aan het solliciteren

Heel wat laatstejaarsstudenten beginnen hun zoektocht naar een eerste job met een dubbel gevoel. Toch zijn ze overwegend positief gestemd: bijna 6 op de 10 starters zijn ervan overtuigd binnen de drie maanden werk te vinden. Maar liefst 27 procent wil op korte termijn een eigen bedrijf opstarten.

Met de enquête, die werd uitgevoerd door iVOX in april 2016, wilde HR-dienstverlener Unique in kaart brengen welke verwachtingen afstuderende jongeren hebben over werk, en over hun zoektocht naar werk. Ruim 400 Belgische laatstejaarsstudenten uit verschillende studierichtingen, en verschillende hogescholen en universiteiten namen deel aan het onderzoek.

Snel een job bemachtigen

De zoektocht naar een eerste job houdt jongeren duidelijk al bezig ruim voor ze hun diploma in handen hebben. 14 procent van de respondenten gaf tijdens de paasvakantie aan al een job gevonden te hebben, bijna de helft was al begonnen met solliciteren. En ze zijn niet van plan op hun lauweren te rusten: bijna 6 op de 10 jonge werkzoekenden geloven binnen de drie maanden werk te zullen vinden. Slechts 1 op de 10 is pessimistischer en verwacht meer dan zes maanden nodig te hebben.

Blijft het eureka-gevoel uit? Dan creeëren ze gewoon zelf een leuke job: maar liefst 27 procent wil op korte termijn een eigen bedrijf uit de grond stampen. Ook start-ups scoren goed als werkgever: bijna 1 op de 4 wil er graag aan de slag. 71 procent van de respondenten zegt ook spontaan te zullen solliciteren bij bedrijven die hen interessant lijken.

Onzekerheid

Tegenover al die ondernemingszin staat wel dat starters zich niet goed voorbereid voelen om aan de slag te gaan. Ruim 1 op de 3 zegt dat de school te weinig aandacht besteedt aan vaardigheden die van pas kunnen komen op de werkvloer, de helft is bang te weinig begeleid te worden tijdens de eerste maanden op het werk. Bijna 4 op de 10 voelen zich bovendien slecht voorbereid om op sollicitatiegesprek te gaan en hebben geen flauw idee hoeveel ze kunnen verdienen in hun eerste job.

Over de impact van werken op hun persoonlijk leven hebben de starters wel een duidelijke mening. Hoewel 38 procent wel naar het buitenland wil trekken, zegt 57 procent liefst zo dicht mogelijk bij huis te willen werken. Ook flexibiliteit is erg belangrijk: bijna de helft wil kunnen kiezen waar en wanneer ze werken. 75 procent staat op een goede balans tussen werk en privé, maar slechts 1 op de 5 zegt overuren niet oké te vinden.

Bron: Start To Work (starttowork.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen