Laatstejaarsstudent is meer waard dan hij denkt
Het matig enthousiasme voor de arbeidsmarkt en de bijhorende bescheidenheid van deze studenten wordt zichtbaar in een enquête van De Standaard en het onderzoeksbureau InSites. Zij vroegen 567 Belgische laatstejaarsstudenten uit het hoger onderwijs naar hun ambities op korte termijn, na afronding van de huidige studierichting. Zowel universitaire als postuniversitaire, HOKT- en HOLT-studenten namen aan de enquête deel.
Van deze studenten zegt 62% van plan te zijn na het afstuderen meteen aan de slag te gaan bij een werkgever en 5% zegt een eigen bedrijfje te willen beginnen of als zelfstandige te starten. Van deze enthousiastelingen heeft 15% nu al een contract ondertekend. Tegenover de 67% werkwilligen staat 33% die niet van plan is om meteen te beginnen werken: 24% zegt nog te willen bijstuderen, 3% hoopt op een verlengd verblijf als doctorandus aan de universiteit en 7% heeft nog geen concrete plannen. Volgens Jan Denys, arbeidsdeskundige bij Randstad, wordt het uitstel om te gaan werken aangemoedigd door het flexibel onderwijssysteem met de bachelor-master-structuur. Eén extra studiejaar is namelijk genoeg om een master te behalen. Denys noemt als andere verklaringen ook de huidige ‘Hotel Mama-cultuur’, waarbij de overstap naar het zelfstandige leven zo lang mogelijk wordt uitgesteld. Hij ziet ook in de twijfels en onzekerheden die gepaard gaan met een schaarse, harde arbeidsmarkt een mogelijke reden om de kat nog even uit de boom te kijken.
Het uitstelgedrag van vele studenten staat haaks op de gedrevenheid waarmee werkgevers vers gediplomeerde studenten trachten in te lijven. Van de studenten die nog geen contract op zak hebben, zegt 47% actief benaderd te zijn geweest door een werkgever. Bij wie al wel een contract in de wacht sleepte, loopt dit op tot 63%. Die begeerte wordt omgezet in valuta: het gemiddeld aangeboden netto maandloon bedraagt 1400 euro, terwijl de studenten zelf zeggen 1300 euro als starterloon te verwachten. Een kwart van de werkgevers is zelfs bereid nieuwkomers met een bedrijfswagen te verleiden, terwijl 30% snelle doorgroeimogelijkheden als lokmiddel ziet en respectievelijk 28%, 20% en 19% de jonge krachten met maaltijdcheques, een hospitalisatie- of groepsverzekering of een gsm tracht te bekoren.
De studenten zelf lijken niet te beseffen dat ze zo gewenst zijn. Hoewel 27% zegt alleen een baan aan te nemen die in lijn ligt met zijn studies, zou 62% ook een functie aannemen die daar niet op aansluit en zou 11% voor om het even welke job tekenen.