< Terug naar overzicht

“Laat ons volgend schooljaar echt starten met duaal leren”

Meer dan 1000 sociale ondernemingen uit de social-profit-sectoren zijn klaar om vanaf volgend schooljaar werkplekken aan te bieden voor leerlingen in het kader van duaal leren. Verso, de intersectorale werkgeversorganisatie voor de social profit, is dan ook ontgoocheld over de vraag van het onderwijsveld naar bijkomend uitstel.

De Vlaamse regering legde de start van duaal leren als volwaardige leerweg voor leerlingen uit het secundair onderwijs op 1 september 2018. Deze belangrijke hervorming, die de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt moet verbeteren, wordt al bijna vier jaar voorbereid. Onlangs vroeg het onderwijsveld echter om de brede uitrol uit te stellen tot 1 september 2019 en volgend schooljaar enkel verder te gaan met de al bestaande proefprojecten. Een gemiste kans volgens de werkgevers in de social profit.

Ann Gaublomme, directeur van Verso, reageert ontgoocheld: “Vandaag hebben al 1233 ondernemingen uit de social profit een officiële erkenning om werkplekken te organiseren. Het gaat hier niet alleen om opleidingen voor belangrijke functies met een knelpuntkarakter, zoals verzorgenden en kinderbegeleiders, maar ook om generieke functies zoals administratief medewerker en keukenmedewerker. Maar liefst 8,6 procent van alle goedgekeurde erkenningsaanvragen zitten bij sociale ondernemingen: een bewijs van de motivatie van sociale ondernemers om mee in te staan voor kwalitatieve opleidingstrajecten. Het is bijzonder sneu dat we tegen al deze ondernemers zouden moeten zeggen dat ze best nog een jaartje wachten. Zeker gezien de grote vraag naar goed opgeleide medewerkers in onze ondernemingen.”

Bron: Verso (verso-net.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen