< Terug naar overzicht

Kwart van startende zelfstandigen is niet-Belg

In 2015 had een kwart van de startende zelfstandigen een vreemde nationaliteit. Al worden er elk jaar wel een duizendtal buitenlandse zelfstandigen geschrapt omdat het om nepzelfstandigen gaat.

“Het aantal buitenlandse starters in ons land neemt jaar na jaar toe”, stelt Christine Mattheeuws, voorzitter van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). “Vijf jaar geleden waren ze immers ‘slechts’ goed voor één vijfde van alle starters, nu al voor één vierde. In 2015 ging het om 24.820 buitenlanders op een totaal van 103.200 starters. Het zijn vooral Roemenen die een eigen zaak in België beginnen. Vorig jaar waren ze met 7314 en vertegenwoordigden zo bijna één derde (29,5 procent) van alle buitenlandse starters.” Daarna volgen Bulgaren (8,6 procent), Nederlanders (8,3 procent), Fransen (7,8 procent) en Polen (6,5 procent).

Het NSZ is ervan overtuigd dat de meeste buitenlandse starters te goeder trouw zijn, maar dat er ongetwijfeld ook misbruiken zijn. Dat leidt het af uit het feit dat er nu al vijf jaar lang elk jaar duizend buitenlandse zelfstandigen geschrapt worden. “Als een zelfstandige een leefloon krijgt van het OCMW, maar géén sociale bijdragen betaalt, gaan er knipperlichten branden”, klinkt het.

Waarom iemand zich inschrijft als zelfstandige, terwijl die nooit de intentie heeft dat beroep uit te oefenen: buitenlanders krijgen dan immers bepaalde rechten (zoals kinderbijslag, een leefloon en gezondheidszorg).

Bron: De Morgen (demorgen.be) en NSZ (nsz.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen