< Terug naar overzicht

Kwart van de werkplekken ongezond

Bijna een kwart (23%) van de werkplekken scoort ondermaats als het gaat om de gezondheid van de werkplek. Vooral de luchtvochtigheid is niet goed geregeld.

Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging Schoonmaak Research in veertig kantoorpanden. Het percentage ongezonde werkplekken is de voorbije twee jaar nauwelijks gewijzigd.

Vooral de luchtvochtigheid zorgt voor de grootste gezondheidsrisico’s. Bij 88% van de onderzochte werkplekken lag de luchtvochtigheid onder de norm van 40 à 50%. Een te lage luchtvochtigheid leidt tot overlast en irritaties, en het verhoogt de vatbaarheid voor virussen.

Het CO2-gehalte is in vergelijking met het onderzoek van twee jaar geleden iets verbeterd. In 2012 was dit gehalte bij 50% van werkplekken nog onder de streefwaarde van minder dan 800 ppm (parts per million), inmiddels is dit percentage gestegen naar 75%. Ook het aantal negatieve uitschieters daalde. In 2012 scoorde 1 op de 5 werkplekken nog slecht, inmiddels is dat 1 op de 40. CO2 is in deze concentraties weliswaar geen directe bedreiging van de gezondheid, maar is wel een indicator van effectiviteit in luchtverversing.

Bij bijna een kwart van de werkplekken werden te hoge concentraties van schimmels en bacteriën gevonden. Dit is een aanzienlijke verbetering tegenover twee jaar geleden, toen scoorde 40% van de werkplekken matig tot slecht.

Ook de fijnstofconcentratie is in het merendeel van de onderzochte werkplekken goed. Twee jaar geleden scoorde nog 40% slecht. Ook de gemeten temperatuur valt in het merendeel van de werkplekken binnen de norm van 20 tot 24 graden Celcius.

Steeds meer bedrijven leven de regels van een ‘clean desk’ na. Te veel losse spullen op een bureau vormen immers een mogelijke bron voor verontreiniging met micro-mechanismen en bemoeilijken de schoonmaak. Twee jaar geleden bleef nog 72% van de onderzochte werkplekken onder de maat, nu is dat nog maar 35%.

Bron: Vereniging Schoonmaak Research

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen