Kwart van de werkgevers vindt eigen werknemers niet ‘futureproof’
Eén op de drie werknemers is er zich van bewust dat zijn jobinhoud de komende jaren grotendeels zal veranderen en 20 procent heeft niet het gevoel over de juiste vaardigheden te beschikken om zijn toekomstige werkzekerheid te waarborgen. Zo blijkt uit onderzoek in opdracht van HR-dienstverlener Tempo-Team bij een representatieve steekproef van 405 werkgevers en 1210 werknemers in België en Nederland rond recente ontwikkelingen in rekrutering en tewerkstelling.
Het feit dat in de toekomst veel banen zullen verdwijnen en andere in de plaats komen die nieuwe vaardigheden vereisen, noodzaakt actie. Die is nodig om het kennisniveau in het bedrijf op peil te houden, en de juiste capaciteiten en medewerkers in huis te houden én aan te trekken. Een goede mix van opleiding, kennisdeling en loopbaanbegeleiding zou volgens het onderzoek het beste resultaat opleveren.
Jobs veranderen, vaardigheden volgen niet
Voor werkgevers is de boodschap duidelijk. Gevraagd naar hun HR-prioriteiten, bestaat de top 3 uit investeren in vaardigheden, betrokkenheid en professionalisering van de werknemers, gevolgd door motivatie, productiviteit en rendabiliteit.
Bijna de helft van de werknemers (43 procent) ziet het belang om de vaardigheden en kennis verder te ontwikkelen (meer dan de helft dus niet of onvoldoende). Bijna 40 procent verwacht expliciet meer loopbaanbegeleiding en coaching van zijn bedrijf om zijn toekomstkansen veilig te stellen.
Eén op de drie werkgevers vindt zelf dat hij meer moet investeren in het ontwikkelen van vaardigheden en kennis. Twee op de drie werknemers vinden ook dat hun bedrijf onvoldoende investeert in loopbaanbegeleiding. Dat wordt bevestigd door de werkgevers, van wie slechts één op de drie zegt actief te investeren in loopbaanbegeleiding en coaching.
Bron: Tempo-Team (tempo-team.be)