< Terug naar overzicht

Kwart van de Europese jongeren werkloos

De werkloosheid in de eurozone blijft stijgen. In november 2012 piekte de werkloosheidsgraad op 11,8 procent. Dat is alweer een stijging in vergelijking met oktober. Vooral de jeugdwerkloosheid nam enorm toe. Bijna een kwart van de min-25-jarigen is werkloos.

Dat blijkt uit gegevens die het Europese bureau voor statistiek Eurostat bekendmaakte. De werkloosheidsgraad in de eurozone bereikte in november 2012 met 11,8 procent een nieuw record. De werkloosheidsgraad in de hele Europese Unie (EU 27) bleef daarentegen stabiel op 10,7 procent.

20,061 miljoen Europeanen in de Europese Unie zijn werkloos. Van hen wonen er 18,820 miljoen in de eurozone.

In vergelijking met november 2011 is de werkloosheidsgraad in beide regio’s sterk gestegen. Toen bedroeg de werkloosheidsgraad in de eurozone 10,6 procent en in de Europese Unie 10 procent.

De werkloosheidsgraad is het laagst in Oostenrijk (4,5 procent), Luxemburg (5,1 procent), Duitsland (5,4 procent) en Nederland (5,6 procent).

De werkloosheidsgraad is het hoogst in Spanje (26,6 procent) en Griekenland (26 procent).

België blijft met een werkloosheidsgraad van 7,4 procent onder het Europees gemiddelde.

Het voorbije jaar steeg de werkloosheid in achttien lidstaten. Vooral in de crisislanden Griekenland en Spanje nam de werkloosheid fors toe met respectievelijk 7 procentpunten en 3 procentpunten.

De jongeren zijn de grootste slachtoffers van de economische crisis. Bijna een kwart van alle min-25-jarigen in de eurozone of 3,7 miljoen jongeren hebben geen job.

In de Europese Unie steeg de jeugdwerkloosheid van 22,2 procent in november 2011 tot 23,7 procent een jaar later. In de eurozone steeg de jeugdwerkloosheid in dezelfde periode van 21,6 naar 24,4 procent.

Vooral de Griekse (57,6 procent) en Spaanse (56,5 procent) jongeren vinden amper een job. Ook in Italië en Slovakije is er een hoge jongerenwerkloosheid, meer dan een derde heeft er geen job. Voor Italië gaat het om een stijging met 5 procentpunt op een jaar tijd, goed voor een absoluut record van 37,1 procent.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen