< Terug naar overzicht

Kwart van de CEO’s vreest voor de gezondheid van de medewerkers

Eén op de vier CEO’s maakt zich zorgen om de gezondheidsklachten van werknemers in de komende vijf jaar. In 2015 ging het nog maar om één op de tien. Werkgevers vrezen dat hun medewerkers uitgekeken raken op hun werk, een burn- of bore-out krijgen of andere gezondheidsklachten.

Burn-outs, depressies, bore-outs: het zijn de gezondheidsklachten van deze tijd waarmee bedrijven geconfronteerd worden. Anderzijds vragen economische en technologische ontwikkelingen wendbaarheid van organisaties en medewerkers. En dat maakt heel wat bedrijfsleiders ongerust. Zo blijkt uit een nieuwe studie over duurzame inzetbaarheid van HR-dienstverlener Acerta bij 470 CEO’s van Belgische bedrijven.

In 2015 gebeurde dezelfde bevraging bij Belgische CEO’s over duurzame inzetbaarheid. Toen verwachtte amper 10 procent van hen dat hun personeel gezondheidsklachten zou krijgen vanwege de job. Bij een nieuwe bevraging van dit jaar geeft 23 procent dit aan, een verdubbeling. Positief is wel dat een groeiend aantal CEO’s zich bewuster wordt van de toekomstige gezondheidsrisico’s van het personeel.

Extra inspanningen nodig

Een andere opvallende conclusie: één op de vier CEO’s vreest dat de medewerkers uitgekeken raken op hun werk of hun motivatie verliezen. De werkgevers beseffen dan ook dat ze extra inspanningen moeten leveren om hun medewerkers met ‘goesting’ naar het werk te laten komen.

Als we vergelijken met de studie in 2015, dan vinden CEO’s dat ze sinds 2015 al meer initiatieven nemen om de doorgroeikansen van hun personeel te stimuleren. Zo maken ze al vaker interne vacatures bekend (van 42 procent naar 51 procent), proberen ze de mentale en fysieke gezondheid van hun personeel te verbeteren (van 28 procent naar 42 procent) en maken ze meer werk van loopbaanbegeleiding (van 21 procent naar 38 procent).

Ondanks die inspanningen blijft de Belgische CEO toch kritisch voor zichzelf. De studie toont immers aan dat CEO’s zichzelf een onvoldoende geven voor hun eigen inspanningen. Zo willen ze bijvoorbeeld nog meer specifieke maatregelen nemen om stress op de werkvloer te verlagen. Er zijn een aantal kernvragen die CEO’s en HR-managers zich steeds vaker stellen: hoe kan ik mijn medewerker op zijn of haar best inzetten? Hoe kan ik de talenten van mijn medewerkers sterker benutten? Hoe kom ik tot een duurzaam intern mobiliteitsplan?

Jobrotatie als oplossing

Om het werk spannend en boeiend te houden, kunnen werknemers ook van functie veranderen binnen het bedrijf. Volgens de studie van Acerta geeft 40 procent van de CEO’s aan dat hun arbeiders en bedienden de mogelijkheid hebben om intern een andere functie in te vullen. Eén op de drie deed dat ook effectief in de laatste drie jaar.

Jobrotatie, of een andere job binnen het eigen bedrijf stimuleren, wordt almaar belangrijker voor CEO’s. Dat heeft enerzijds te maken met het feit dat bedrijven hun personeel betrokken willen houden bij de organisatie en geëngageerd houden in de job. Alleen op deze wijze kan een werkgever de gemiddelde ‘goesting’ van zijn werknemer in de job op peil houden. Anderzijds heeft dit ook te maken met het feit dat de meeste Belgen tot hun 67 zullen werken en met de ‘oorlog om talent’ op de arbeidsmarkt.

Ook een taak van het personeel

Het personeel op mentaal en fysiek vlak gezond houden, is niet alleen een verantwoordelijkheid van de CEO. Ook de medewerker zelf neemt best meer initiatief om gelukkig te blijven op het werk. Eén op de drie CEO’s verwacht dan ook dat de medewerker zelf meer feedback vraagt, nadenkt over de eigen loopbaan en/of 'levenslang' blijft leren.

Bron: Acerta (acerta.be)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen