< Terug naar overzicht

Kwart meer vrouwelijke ondernemers

In 2010 was 38,5 procent van de startende ondernemers een vrouw. Vijf jaar geleden ging het nog maar om 31,1 procent. Jaar na jaar neemt het aantal startende vrouwelijke ondernemers toe. Al blijft de combinatie privé en werk een pijnpunt.

Langzaamaan krijgt het ondernemerschap een meer vrouwelijk karakter, zo blijkt uit onderzoek van Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Terwijl er in 2006 31,1 procent vrouwelijke starters waren, liep dat aantal in 2010 op tot 38,5 procent.

Vorig jaar waren er 11.484 vrouwen die voor het ondernemerschap kozen op een totaal van 29.839 startende ondernemers. “Het ondernemerschap vervrouwelijkt stilaan en daar zijn zelfs geen quota voor nodig”, knipoogt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

Toch worden vrouwelijk ondernemers met een aantal prangende problemen geconfronteerd. Met stip op één: de moeilijke combinatie tussen arbeid en gezin. 63 procent geeft aan hier ernstige problemen mee te hebben, vooral omdat zij ook ’s avonds of tijdens het weekend aan het werk zijn.

NSZ wil daarom dat vrouwelijke zelfstandigen beter en flexibeler gebruik kunnen maken van kinderopvang en gezinshulp. “Indien politici dan toch zo bekommerd zijn om vrouwen in de bedrijfswereld kunnen ze niet aarzelen om deze maatregelen door te drukken”, besluit de NSZ-voorzitter.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen