< Terug naar overzicht

Krijgen we na de coronapandemie een burn-outepidemie?

De lockdowns en het thuiswerk lijken de opmars van burn-out te versnellen. Uit recente cijfers van het RIZIV blijkt dat ons land vorig jaar 33.402 personen telde die meer dan een jaar afwezig waren door burn-out. Dat is een stijging van 33 procent ten opzichte van 2016. Burn-out veroorzaakt maar liefst zeven procent van de langdurige arbeidsongeschiktheden.

Vier op de tien van wie uitvalt door een burn-out krijgt antidepressiva voorgeschreven. Zodra iemand arbeidsongeschikt wordt, gaat het gebruik van zware pijnstillers, antidepressiva en antipsychotica steil de hoogte in. Bij langere ziekteperiodes (zes à twaalf maanden) gaat het zelfs om een op de twee (47 procent). Dat stellen de Socialistische Mutualiteiten vast in een onderzoek naar het verloop en de behandeling van burn-out bij hun leden.

“Terwijl medicatie niet de juiste behandeling is bij burn-out”, zegt directeur medisch beleid Bart Demyttenaere. “Hoewel de diagnose en het onderscheid met een depressie niet altijd makkelijk te maken zijn, vraagt burn-out om een andere behandeling. Als er medicatie wordt voorgeschreven, moet dat hand-in-hand gaan met psychologische behandeling.”

Wie in burn-out gaat, loopt vaak al een tijd rond met klachten of symptomen. Uit de studie blijkt dat patiënten nog vóór ze arbeidsongeschikt worden vaker naar de dokter gaan, meer onderzoeken ondergaan of meer medicatie nemen. Met andere woorden: veel mensen blijven ondanks de symptomen aan de slag tot ze ‘crashen’. Artsen herkennen blijkbaar niet steeds de symptomen die een aankomende burn-out voorspellen.

Vroeger opsporen is één, vroeger reageren twee. Steken de eerste klachten de kop op? Dan zou de arts het gesprek moeten aangaan met de patiënt en (mits toestemming) zijn of haar arbeidsarts. Om het werk tijdelijk aan te passen, als dat kan, en zo te voorkomen dat iemand volledig uitvalt.

Bron: Socialistische Mutualiteiten

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen