< Terug naar overzicht

Kracht van mentale weerbaarheid sterk overdreven

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat mentale weerbaarheid beter beschermt tegen psychische klachten en functioneringsproblemen. Dat leert onderzoek van de Universiteit van Tilburg. Herbezinning is dus nodig.

De stelling dat militairen die mentaal weerbaar zijn veel beter beschermd zijn tegen psychische klachten en functioneringsproblemen dan hun collega’s die minder weerbaar zijn, kan niet wetenschappelijk sterk gemaakt worden. Dat blijkt uit een grote meta-analyse van alle longitudinale studies door Tilburg University, CentERdata en NHL Stenden University of Applied Sciences. Het verband tussen weerbaarheid en latere klachten en problemen is verwaarloosbaar bij militairen.

In het onderzoek zijn de resultaten van veertig internationale longitudinale studies onder militairen geanalyseerd en vergeleken. Het betreft studies onder militairen waarin is onderzocht of weerbare militairen op latere tijdstippen bijvoorbeeld minder posttraumatische stress-symptomen, depressieve klachten en functioneringsproblemen hebben dan militairen die (veel) minder weerbaar waren. De militairen waren uitgezonden of hadden deelgenomen aan stressvolle militaire trainingen. Militairen die weerbaar zijn, melden onder meer dat zij problemen aankunnen, zelfvertrouwen hebben, optimistisch zijn, kunnen volhouden, enthousiast en vastberaden zijn, zelfdiscipline en energie hebben.

De bevindingen druisen in tegen het heersende beeld dat mentale weerbaarheid (‘resilience’) een belangrijke factor is in het bepalen wie vatbaar is voor psychische klachten of slecht functioneren. Een recente review van studies onder politieagenten kwam ook tot de conclusie dat er geen sterk bewijs is dat weerbaarheid een beschermende werking heeft. De kracht van mentale weerbaarheid wordt dus over het algemeen overdreven. Een herbezinning op weerbaarheid als middel om mentale en functioneringsproblemen te voorkomen is gewenst.

Bron: tilburguniversity.edu

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen