< Terug naar overzicht

Koude winter doet aantal tijdelijke werklozen stijgen

Het aantal werkzoekenden is in het eerste trimester van 2013 met 2 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2012. Dit brengt de werkloosheidsgraad op 8,2 procent. De stijging is al bij al beperkt in vergelijking met andere Europese landen, maar het cijfer verbergt grote verschillen. Het aantal werklozen met bedrijfstoeslag blijft dalen.

Dat blijkt uit cijfers die de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) bekendmaakte. In het eerste trimester gaf de RVA gemiddeld aan 436.293 werkzoekenden een uitkering. In Vlaanderen steeg het aantal werklozen in het eerste kwartaal met 4 procent, in Walloniƫ met 1,5 procent. In Brussel daalde het aantal werkzoekenden met 1,1 procent.

De werkloosheidsgraad bij jongeren onder de 25 jaar lag in het eerste kwartaal van 2013 5,4 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Bij de 50-plussers daalde het aantal werkzoekenden met 1,9 procent.

Vooral de tijdelijke werkloosheid piekte tijdens het eerste trimester van 2013 en steeg met 22 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Maar dit is grotendeels te wijten aan het koude weer. 45 procent van de tijdelijke werkloosheid was immers te wijten aan het slechte weer, slechts 9 procent aan economische redenen.

Het aantal werklozen met bedrijfstoeslag, de vroegere bruggepensioneerden, is gedaald met 3 procent.

Ook het aantal werknemers in loopbaanonderbreking of tijdskrediet is verder afgenomen, respectievelijk met 5,1 procent en 4,6 procent. Dit is deels te verklaren door de geleidelijke verstrenging van de toetredingsvoorwaarden.

Bron: RVA

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen