< Terug naar overzicht

Korte en middellange afwezigheden op hoogste niveau sinds begin van corona

Het kort en middellang ziekteverzuim piekt: nooit eerder sinds het begin van de coronaperiode waren er zoveel afwezigheden korter dan een maand en tussen een maand en een jaar.

Kort absenteïsme is elke afwezigheid wegens ziekte van minder dan een maand. In het tweede kwartaal van 2022 piekte dat kort absenteïsme op 2,54 procent, wat een stijging is met 28,1 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Onder middellang absenteïsme valt elke afwezigheid tussen een maand en een jaar. Ook dat cijfer steeg heel erg ten in het tweede kwartaal van dit jaar: plus 44,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. 1,84 procent van de werkende Belgen zit tussen een maand en een jaar thuis wegens ziekte. De cijfers zijn afkomstig van Securex, die daarvoor putte uit de data van het sociaal secretariaat.

Nood aan open en constructieve dialoog

Opvallend is dat zowel voor het kort als het middellang absenteïsme de stijging bij de bedienden hoger is dan bij de arbeiders. Bij bedienden ging er in het tweede kwartaal van dit jaar 2,23 procent van de beschikbare tijd verloren door korte afwezigheden wegens ziekte. Dat is ruim een derde (+34,8 procent) meer dan in dezelfde periode van vorig jaar en meer dan dubbel zoveel (+103,40 procent) dan in het tweede kwartaal van 2020.

“Deze cijfers zijn zorgwekkend, maar verwonderen ons niet”, klinkt het bij de HR-dienstenleverancier. “Eerder uitgestelde zorg die nu kan plaatsvinden, verklaart zeker een deel van deze toename. Anderzijds worden veel werknemers nu pas echt geconfronteerd met een fysieke en mentale weerslag van de zware coronaperiode. Zo is bijvoorbeeld het risico op burn-out fel toegenomen. Werkgevers en werknemers hebben beiden belang bij open en constructieve dialoog, zeker tijdens de eerste zes maanden van afwezigheid, om de kans op succesvolle terugkeer naar het werkveld zo groot mogelijk te houden.”

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen