< Terug naar overzicht

Kort ziekteverzuim stijgt sterk

Het kortdurende ziekteverzuim (minder dan een maand) is in 2005 met 6% gestegen tegenover 2004, terwijl de stijging van het totale ziekteverzuim ongeveer 2% bedraagt (van 4,77% naar 4,88%). Het kortstondige ziekteverzuim is het duurste en het meest storende voor de werkgever. De gegevens komen van SD Worx, dat in deze tendens “een verslapping van de aandacht voor de ziekteverzuimproblematiek binnen ondernemingen” ontwaart.

SD Worx analyseerde ook het kortdurende verzuim per functie. Aan de top staan de call center operatoren, gevolgd door de kassier(ster)s en magazijniers. Frappant is dat er binnen dezelfde functie significante verschillen optreden in functie van de beloning: hoe lager het loon, hoe hoger het storende ziekteverzuim. Ook de trap op de hiërarchische ladder speelt een cruciale rol: hoe lager het hiërarchische niveau binnen een afdeling, hoe hoger het kortdurende ziekteverzuim. Voorts hebben ook functiegebonden elementen zoals werkdruk, verantwoordelijkheden e.a. een invloed op het ziekteverzuim.

Het ziekteverzuim van minder dan een maand is in 2005 dus met 6% gestegen tegenover 2004, van 2,13% naar 2,25%. Arbeiders zijn de ‘grootste korte verzuimers’ (2,90% tegenover 1,87% voor bedienden). Bij de jonge arbeidsters (25-35 jaar) is het hoogste kortdurende ziekteverzuim te vinden. Hoewel mannelijke arbeiders over het algemeen minder kortstondig afwezig zijn dan hun vrouwelijke collega’s, speelt ook hier hetzelfde leeftijdseffect.

Vanaf de leeftijd van 60 jaar zien de onderzoekers een plotse daling van het kortstondig ziekteverzuim. Een verklaring hiervoor kan gevonden worden in het feit dat arbeiders het fysiek zwaar krijgen en uit het arbeidsproces stappen of terugvallen in een langdurig ziekteverzuim.

Het onderzoek werd uitgevoerd op een databank van 445.463 werknemers uit 13.217 organisaties uit de privé sector in België.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen