< Terug naar overzicht

‘Kopen’ en ‘opbouwen’ van talent gaan (nog altijd) voor op ‘huren’

Belgische werkgevers geven de voorkeur aan het aanstellen van vast personeel voor nieuwe posities. Een op twee vacatures wordt ingevuld door een vaste werknemer. Dat leert een onderzoek in elf Europese landen. Drie op tien posities worden ingevuld door eigen werknemers om te scholen. Minder dan een op vijf wordt ingevuld door flexibele werknemers. Zo is België samen met Zwitserland en Oostenrijk het land met de minste flexibele contractvormen uit het lijstje.

In alle landen blijft ‘eigen volk’ (aangeworven of opgeleid) verreweg de eerste keus. Het gemiddelde in de steekproef ligt op 77 procent. De Belgische respondenten zijn het meest voor vaste oplossingen (81 procent), samen met Oostenrijk en Zwitserland. Maar zelfs in landen die vermaard zijn om hun flexibiliteit qua contracten geven twee derden van de respondenten hun voorkeur aan vast: zelfs Ierland komt uit op 65 procent voor vast, het VK op 72 procent en Nederland op 78 procent.

Volgens de enquête spelen bedrijven vandaag als volgt in op hun vaardigheidsbehoeften.

Talent kopen is nog altijd de eerste optie wanneer bedrijven hun personeelsbestand willen versterken. In iets meer dan de helft van de gevallen (52 procent) wenden Belgische bedrijven zich tot nieuwe vaste werknemers om gaten in vaardigheden en competenties op te lossen. Dat is boven het Europees gemiddelde (47 procent). Overigens scoort Nederland exact hetzelfde op dit punt. Spanje voert het lijstje aan en vult openstaande posities het liefst in met vaste werknemers (65 procent). Alleen in het VK en Ierland is talent aankopen niet de meest gangbare benadering (33 procent, tegenover 39 procent voor ‘opbouwen’ in het VK; 33 procent tegenover 35 procent voor inhuren in Ierland).

Een alternatief voor het kopen van talent is het vinden van oplossingen binnen het bedrijf. Uit de enquête blijkt dat het bijscholen en omscholen van medewerkers in de meeste landen een zeer courante praktijk is. In België geven bedrijven aan dat ze in 29 procent van de gevallen op deze manier het juiste profiel vinden voor een openstaande vacature.

Een andere oplossing is tijdelijke werknemers in dienst nemen die niet op de vaste loonlijst staan. Voorbeelden zijn freelancers, flexijobbers en gedetacheerd personeel. Belgische bedrijven overwegen dit voor bijna een op vijf vacatures (19 procent), dat is minder dan de buurlanden.
Ongeveer 30 procent van de Europese bedrijven heeft al tijdelijke werknemers in dienst en nog eens 30 procent overweegt hetzelfde te doen. In België stelt een op vier bedrijven flexibele werkkrachten te werk. Zes op tien Belgische bedrijven hebben geen flexibele werknemer in dienst en overwegen dit ook niet. Ter vergelijking: in Nederland en het Verenigd Koninkrijk stellen meer dan zes op tien bedrijven wel flexibele werknemers aan of overwegen ze dit.
Volgens de bedrijven die al flexwerkers tewerkstellen, zijn dit de belangrijkste redenen.

Bron: SD Worx. Enquête gehouden in juni 2020, met 3.000 deelnemers uit elf Europese landen en uit alle sectoren.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen