< Terug naar overzicht

Knelpuntberoepen structureel probleem

Ondanks de crisis verschilt de lijst met knelpuntberoepen niet fundamenteel van die van voorgaande jaren.

Zelden was een jaar zo contrastrijk als 2008. Zelden gebeurde een omslag van de economische conjunctuur zo snel en zo abrupt. Enerzijds dook de werkloosheidsgraad in mei onder het niveau van 2001. Anderzijds telde de VDAB voor het eerst sinds jaren eind november opnieuw meer werkzoekenden dan een jaar eerder. Het aantal openstaande vacatures haalde tijdens het voorjaar de 50.000 net niet. Eind 2008 daalde het aantal ontvangen vacatures op één maand tijd met 26,7 procent, het aantal openstaande met 10 procent.

Structureel probleem


Ondanks de crisis verschilt de huidige knelpuntenlijst niet fundamenteel van die uit voorgaande jaren. Het tekort aan technisch geschoolden blijft immers een structureel probleem, ook al loopt de vraag naar deze technische profielen door de crisis tijdelijk terug.
De tekorten in de gezondheidszorg, een sector die de crisis niet voelt, blijven uiteraard ook dezelfde. Gespecialiseerde vakmannen voor de bouw zijn ook vandaag nog moeilijk te vinden. De knelpuntberoepen in de textielsector zijn echter verdwenen en het aantal knelpuntberoepen voor de sector transport en logistiek is tijdelijk gedaald.

Kansen


De crisis doet de meeste Vlaamse knelpuntberoepen voorlopig niet verdwijnen. VDAB benadrukt dat extra inspanningen om meer jongeren te motiveren voor een technische studierichting of een toekomst in de gezondheidszorg noodzakelijk blijven. Positieve noot: dat veel knelpuntberoepen blijven bestaan biedt de werkzoekenden van vandaag ongetwijfeld ook opportuniteiten.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen