< Terug naar overzicht

Knelpuntberoepen houden stand ondanks crisis

De economische crisis doet de Vlaamse knelpuntberoepen (nog) niet verdwijnen. De VDAB telde vorig jaar nog altijd 204 knelpuntberoepen.

Elk jaar publiceert de VDAB-studiedienst de lijst van knelpuntberoepen, beroepen waarvan de vacatures moeilijk ingevuld worden. De recessie kortte de nu vrijgegeven lijst voor 2008 in, maar minder dan verwacht: de nieuwe lijst bevat 84 beroepenclusters met in totaal 204 beroepen.
Er waren in 2008 dus iets minder knelpuntberoepen dan tijdens de economische hoogconjunctuur van 2007 (204 tegen 234), maar van een drastische daling was er nog geen sprake.

Lijst zal inkorten


Mogelijk wordt de lijst met knelpuntberoepen dit jaar, met enige vertraging, wel gevoelig ingekort. Volgens de VDAB zullen de Vlaamse bedrijven en instellingen in de loop van 2009 steeds minder geconfronteerd worden met vacatures waarvoor ze het moeilijk hebben om geschikte kandidaten vinden.
“Doordat de arbeidsmarkt met twee à drie kwartalen vertraging reageert op een conjuncturele ommekeer, zullen de harde effecten van de crisis zich pas later aftekenen”, klinkt het.

Lijst is klassiek


De nieuwe lijst met knelpuntberoepen oogt overigens heel klassiek. Beroepen als ingenieur, verpleegkundige, gespecialiseerde informatici en gespecialiseerde bouwvakkers staan al jaren symbool voor de krapte aan voldoende werkzoekenden in Vlaanderen.
Bij de ‘wegvallers’ uit 2008 behoren onder meer de functies van commercieel of administratief bediende, of arbeidersjobs in de logistiek en transport.

Diplomavereisten


De studiedienst van de VDAB heeft een resem opmerkelijke verschillen gevonden tussen het profiel van de knelpuntberoepen (waarvan vacatures veel moeizamer en trager ingevuld raken en de selectie vaak in een mislukking uitmondt) en dat van de niet-knelpuntberoepen.
Over het algemeen blijkt de moeilijkheidsgraad om vacatures in te vullen niet (alleen) af te hangen van het vereiste diploma of de gevraagde talenkennis. Zo geldt in 53,1 procent van de knelpuntvacatures geen enkele diplomavereiste. Bij de niet-knelpuntberoepen is dat 43,9 procent. De verklaring hiervoor ligt bij het grote aantal huishoud- en schoonmaakjobs in het systeem van de dienstencheques, een heus knelpuntberoep.
Omgekeerd wordt in slechts 12,8 procent van de knelpuntvacatures een diploma hoger onderwijs gevraagd; in de groep van 'gewone' vacatures is dat 21,7 procent.

Talenkennis


Eenzelfde verrassende verhouding als het gaat om de gevraagde talenkennis van de sollicitanten. Bij 78,7 procent van de knelpuntjobs volstaat de kennis van het Nederlands; slechts bij 8,1 procent van de knelpuntjobs moeten de kandidaten drie of meer talen machtig zijn. Bij de makkelijk in te vullen beroepen wordt in 13,7 procent van de vacatures de kennis van drie of meer talen gevraagd.

U vindt de nieuwe lijst met knelpuntberoepen op de website van de VDAB.


Bron: VDAB, De Standaard

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen