< Terug naar overzicht

Knelpuntberoepen blijven knelpuntberoepen

De lijst met structurele knelpuntberoepen is in 2011 amper gewijzigd ten opzichte van 2010. Het tekort aan technisch geschoolden blijft één van de belangrijkste oorzaken van de problematiek. Toch zijn sommige beroepen verdwenen van de lijst, maar vervangen door nieuwe.

De VDAB publiceerde de lijst met knelpuntberoepen in 2011. Werkgevers hebben het bij knelpuntberoepen beduidend moeilijker om een geschikte kandidaat te vinden, maar het is niet zo dat alle vacatures voor knelpuntberoepen even moeilijk ingevuld geraken.

Sommige beroepen zoals heftruckchauffeur en fruitplukker zijn uit de lijst met knelpuntberoepen verdwenen. Anderzijds zijn er enkele nieuwkomers, zoals beroepen uit de expeditie, schilder-decorateur, diamantbewerker en productieoperator textiel.

Deze beroepen komen dikwijls uit sectoren die de laatste jaren sterk achteruit zijn gegaan. Deze werkgevers hebben door de toenemende vervangingsvraag moeite om geschoolde arbeidskrachten te vinden.

Blijvers


Eén van de belangrijkste oorzaken in de knelpuntproblematiek blijft het tekort aan technisch geschoolden, zowel uit het secundair (technici) als uit het hoger onderwijs (ingenieurs). Ook voor verschillende gespecialiseerde bouwberoepen (metsers, schrijnwerkers, loodgieters, dakdekkers,...) blijft het moeilijk om goede kandidaten te vinden.

Andere structurele knelpuntberoepen zoals verpleegkundigen, informatici, gespecialiseerde bedienden, particuliere schoonmakers, chauffeurs en horecapersoneel blijven op de knelpuntenlijst staan.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen