< Terug naar overzicht

Kmo’s zwartgallig over tewerkstelling in 2013

Belgische kmo’s blijven pessimistisch over de tewerkstelling. Acht op de tien kmo’s werft het komende kwartaal geen nieuwe medewerkers aan. Voor het eerst is de groep kmo’s die tegen het einde van het jaar een afname van hun personeelsbestand verwacht groter dan de groep die het jaar met meer medewerkers denkt af te sluiten.

Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstenverlener SD Worx bij 698 kmo’s. Amper 19 procent denkt het volgend kwartaal personeel aan te werven.

Daarmee stagneert de tewerkstellingsintentie op het dieptepunt dat vorig kwartaal werd opgetekend. Vorig jaar was nog een kwart van de kmo-bedrijfsleiders ervan overtuigd dat ze in het komende kwartaal meer mensen aan het werk zouden hebben in hun bedrijf.

Terwijl 81 procent geen aanwervingen plant, rekruteert 12 procent vooral om personeel te vervangen. Slechts 7 procent neemt nieuwe medewerkers in dienst omwille van een uitbreiding van zijn activiteiten.

In de twaalf bevragingen die SD Worx organiseerde sinds september 2010, was er altijd een constante: de groep kmo’s die geloofde dat ze op het einde van het jaar meer werknemers in dienst zou hebben, was groter dan de groep die dacht het jaar met minder werknemers te moeten eindigen.

Dit kwartaal is dat niet langer het geval. Voor het eerst zijn er meer pessimisten dan optimisten onder de Belgische kmo’s. Van de bevraagde kmo’s verwacht 14 procent tegen het einde van het jaar een toename van de totale tewerkstelling in vergelijking met het huidige niveau. 72 procent verwacht een status-quo en 15 procent verwacht een afname.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen