< Terug naar overzicht

Kmo’s zijn uiterst begripvol om af te wijken van de arbeidsduur om familiale redenen

Kmo’s en hun zaakvoerders zijn zeer begripvol wanneer hun werknemers vragen om af te wijken van de arbeidsduur om familiale redenen. Meer dan 90 procent van de kmo’s laten toe dat hun werknemers dan later beginnen, vroeger stoppen of het werk onderbreken.

Wanneer het gaat om sociale redenen, is de bereidheid een pak lager. Het uitvoeren van hobby’s is voor de werkgever zelfs vrijwel nooit een gegronde reden om af te wijken van de arbeidsuren. Dat blijkt uit een onderzoek van HR-dienstverlener SD Worx bij 864 kmo’s.

91 procent van de Belgische kmo’s geven hun werknemers daarentegen wel de toestemming om het werk later te beginnen of vroeger te verlaten om familiale redenen (tandartsbezoek, ziek kind, …). Sociale redenen, zoals een wedstrijd van de Rode Duivels of een buurtfeest, of hobby’s zijn voor de kmo’s minder gegronde redenen om af te wijken van de arbeidsuren: het kan wel bij respectievelijk 39,8 procent (sociale redenen) en 14 procent (hobby’s) van de Belgische kmo’s.

Waalse kmo’s zijn hierin een pak minder flexibel dan hun Vlaamse en Brusselse collega’s. 10,4 procent van de kmo’s in Wallonië zeggen dat het bij hen niet mogelijk is om af te wijken van de arbeidsuren, ongeacht de reden. In Vlaanderen en Brussel is dit slechts 3,6 procent en 3,4 procent. Binnen Vlaanderen is Limburg het meest flexibel: minder dan 1 procent van de kmo’s geeft haar werknemers nooit de toestemming om later te beginnen of eerder te stoppen, ongeacht de reden. Vlaams-Brabant is met 8,3 procent de minst flexibele Vlaamse provincie. Jonge en kleinere kmo’s zijn flexibeler wanneer het gaat over sociale redenen. 41,2 procent van de kmo’s met minder dan vijf werknemers laat haar werknemers eerder vertrekken of later beginnen om sociale redenen.

Telewerken “praktisch onmogelijk” (maar niet overal)

Opvallend is dat de meerderheid van de kmo’s (58,8 procent) telewerken niet toelaat: van hen zegt bijna 9 op de 10 dat dit praktisch niet mogelijk is.

Toch mogen in 19,7 procent van de kmo’s alle werknemers telewerken, iets meer dan 1 op de 5 (21,5 procent) laat telewerken toe, maar dan alleen voor bepaalde functies in het bedrijf. En 2 op de 3 kmo’s waar telewerk wel mogelijk is, geven aan dat hun werknemers hier regelmatig gebruik van kunnen maken. Minder dan de helft (47 procent) van de kmo’s legt zelfs geen maximaal aantal dagen op.

Ook binnen Vlaanderen zijn er opvallende verschillen. West-Vlaanderen is het minst flexibel over telewerk. Bij slechts 29 procent van de West-Vlaamse kmo’s mogen de werknemers (al dan niet afhankelijk van hun functie) vanop afstand werken, terwijl dit in Vlaams-Brabant bij bijna 1 op de 2 kmo’s toegelaten is.

Bron: SD Worx (sdworx.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen