< Terug naar overzicht

Kmo’s zien 2013 pessimistisch tegemoet

In december heeft amper 22 procent van de kmo’s aanwervingsplannen voor het komende kwartaal. In september 2010 dacht nog bijna 38 procent van de respondenten aan aanwerven. Ruim een vijfde van de kmo's in de secundaire sector vreest ontslagen. Anderzijds blijft de zoektocht naar de juiste kandidaat moeilijk.

Dat blijkt uit de driemaandelijkse tewerkstellingsbarometer van HR-dienstengroep SD Worx. Sinds de start van de enquête in september 2010 is het aantal Belgische kmo’s dat zegt het komende kwartaal medewerkers te willen aanwerven bijna gehalveerd. In september 2010 dacht nog 38 procent van de respondenten aan aanwerven, terwijl dit in december 2012 teruggevallen is tot amper 22 procent.

Een derde van de bedrijven die niet aanwerven, verwacht een daling van de hoeveelheid werk en 60 procent denkt dat de hoeveelheid werk in 2013 status-quo blijft. Bijna evenveel kmo's verwachten dat ze tegen het einde van 2013 met meer (16,2 procent) dan wel met minder (16,1 procent) medewerkers zullen zijn. Die 16,2 procent is een historisch dieptepunt.

Vooral kleine kmo’s met minder dan vijf werknemers zijn pessimistisch over aanwervingen. Die kleine kmo's maken 67 procent uit van alle Belgische kmo's.

Bedrijven met 50 tot 99 werknemers zijn iets optimistischer: daar denkt twee op de drie bedrijven aan aanwerven.

Ook de secundaire sector vreest voor moeilijke tijden. Meer dan één op de vijf km’s vreest voor ontslagen, terwijl slechts 13,8 procent denkt dat er een toename van de tewerkstelling zal zijn eind 2013.

Ondanks deze overwegend negatieve vooruitzichten, blijft het voor de kmo’s moeilijk om sommige vacatures ingevuld te krijgen. Maar liefst 37,8 procent van de kmo’s vreest dat de openstaande vacatures niet al te snel ingevuld zullen raken.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen