< Terug naar overzicht

Kmo’s wegen te weinig op het beleid en vakbonden zijn een tegenmacht.

jos.gavel@hrsquare.be." class="bigfield" style="width: 60%; height: 100px;">Rik Jaeken, de gewezen voorzitter van Unizo, vindt dat de vakbond geen partner is van het bedrijfsleven, maar eerder een tegenmacht. Daarnaast meent hij dat de impact van kmo’s op het beleid nog veel te klein is. Heeft hij gelijk? Wat denkt u hierover? Laat het ons weten! Uw contact: jos.gavel@hrsquare.be.

jos.gavel@hrsquare.be." class="bigfield" style="width: 60%; height: 150px;">

De voorbije acht jaar was Rik Jaeken nationaal voorzitter van Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers. Onlangs werd hij opgevolgd door Flor Joosen (zie HR Square De Week nr. 199).

In een afscheidsinterview met De Standaard nam Jaeken geen blad voor de mond. We serveren u nog even de smakelijkste passages uit het interview in de veronderstelling dat deze ook bij u enige reactie zullen uitlokken.

De Limburgse ondernemer meent dat de invloed van Unizo sterk gegroeid is en dat zij een volwaardige werkgeversorganisatie is geworden. “'Toen ik bij Unizo begon, als voorzitter in Limburg in 1995, werden veel beleidsbeslissingen zonder ons genomen. We waren een groep van klagende middenstanders om de simpele reden dat we nooit betrokken werden, of alleszins te weinig, bij de totstandkoming van wetten en besluiten. We konden alleen reageren wanneer het te laat was. Dat is serieus veranderd. Nu doen we wel mee, als volwaardige werkgeversorganisatie. En terecht. Als de kmo’s en de handelszaken draaien, draait de economie en draait het hele land. Kmo-ondernemers zitten in eigen land verankerd. Wij verdienen hier ons geld en geven het ook hier weer uit. Hoeveel zelfstandigen of kleine kmo’s verhuizen naar Oost-Europa?” Toch betreurt Jaeken dat de kmo’s in de politiek en de media nog altijd te weinig doorwegen: “Als er in twintig kmo’s vijf werknemers bijkomen, gaat dat onopgemerkt voorbij. Als er in een groot bedrijf 100 banen bijkomen, krijgen ze ministers en journalisten op bezoek. Dat is nu eenmaal spectaculairder, maar is het ook duurzamer?”

Baron Jaeken windt er geen doekjes om. Gevraagd naar zijn kijk op de vakbonden, antwoordt hij: “Vakbonden zijn nog altijd een tegenmacht en geen partners van het bedrijfsleven. De vakbonden zijn gebaseerd op de structuur en cultuur van de grote industriële bedrijven. Dat zie je aan hun standpunten, zoals in de lineaire toepassing van tijdskrediet, wat voor veel kmo’s grote problemen geeft. Het imago van de ondernemers is in de voorbije jaren wel verbeterd, maar niet bij de vakbonden, vrees ik. Hun mentaliteit is nog niet open. Kijk naar de hardnekkigheid waarmee ze bijkomende beschermde werknemers willen bekomen in de kmo’s.”

Wat denkt u hierover? Zijn de kmo’s en de handelszaken de economische motor van ons land? Wegen zij desondanks nog steeds te weinig op de politiek? En wat met de vakbonden? Ervaart u hen ook als tegenmacht in plaats van als partner? Laat het ons weten! Uw contact: jos.gavel@hrsquare.be.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen