< Terug naar overzicht

Kmo’s pessimistisch over tewerkstellingsvooruitzichten

Slechts één op de zes Belgische kmo's verwacht tegen het einde van dit jaar meer volk te werk te stellen. Daarnaast vreest 11,2 procent dat de tewerkstelling nog zal afnemen.

Dat blijkt uit de driemaandelijkse tewerkstellingsprognoses van HR-bedrijf SD Worx. De kleine en middelgrote bedrijven tonen zich met deze cijfers pessimistischer dan ooit.

Bijna twee jaar geleden (in september 2010) verwachtten bijna 40 procent van de kmo’s een toename van de tewerkstelling. Daarvan blijven er vandaag nog nauwelijks 16,5 procent over. Omdat uit de bevraging tevens blijkt dat 11,2 procent van de kmo’s verwacht het jaar 2012 met minder werknemers te eindigen, is de netto-toename historisch laag, namelijk amper 5,3 procent.

Een kwart (26,1 procent) van de kmo’s verwacht om volgend kwartaal nieuwe medewerkers te begroeten. Dit ligt in dezelfde lijn als wat de kmo’s de voorbije twee kwartalen voorspelden, maar ligt ongeveer 6 procent lager dan een jaar geleden en meer dan 11 procent lager dan in september 2010. Al gaat het vooral om vervangingen en niet zozeer over uitbreidingsaanwervingen.

Toch valt er ook een klein beetje positief nieuws te rapen. Bijna de helft van de kmo’s (46 procent) denkt dat vacatures snel zullen ingevuld geraken. Al neemt dit niet weg dat nog steeds 40,8 procent van de kmo’s die op dit ogenblik een vacature openstaan hebben nog steeds moeilijkheden ondervinden om deze ingevuld te krijgen.

De ‘driemaandelijkse tewerkstellingsprognose van SD Worx’ bevroeg voor de achtste keer 852 kmo’s naar hun verwachtingen over tewerkstelling. De opdracht voor deze bevraging werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau WES.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen