< Terug naar overzicht

Kmo’s pessimistisch over tewerkstelling

Voor het eerst in een jaar daalt het ondernemersvertrouwen. 70 procent van de ondernemers maakt zich zorgen over de toekomst, 17 procent vreest zelfs te stoppen of failliet te gaan als de economische groei verder achteruit boert. En dit is nefast voor de tewerkstelling.

Dat blijkt uit de kmo-barometer van Unizo, een driemaandelijkse conjunctuurpeiling bij de kmo’s, afgenomen bij 762 ondernemers begin september. De barometer zakt onder het niveau van een gezonde economische situatie.

Ruim de helft van de kmo's schat de economische situatie negatief in. Een kwart is bovendien pessimistisch over de situatie in het eigen bedrijf. Ruim een kwart van de ondernemers ziet de eigen financiële positie verslechteren vergeleken met het vorige kwartaal.

Vooral een dalend werkvolume is voor een kwart van de ondervraagden een reden tot ongerustheid. Ruim 27 procent van de ondernemers zegt minder werk te hebben dan in het vorige kwartaal.

Ook het aantal ondernemers met een positieve kijk op de rendabiliteit van het eigen bedrijf loopt van 34 procent naar 26 procent.

Deze sombere kijk vertaalt zich ook in minder goede vooruitzichten voor de tewerkstelling. Die daalt bij de kmo’s en komt op het laagste peil van het voorbije anderhalf jaar. Het personeelsbestand blijft voor 80 procent van de ondernemers stabiel. 12 procent stelt nu minder mensen te werk dan tijdens het vorige kwartaal.

11 procent denkt wel meer mensen aan te werven. Dat blijft evenwel meer dan een halvering van het optimistische cijfer in het vorige kwartaal. Toen verwachtte nog 24 procent van de kmo’s meer mensen aan te zullen werven.

Bron: Unizo

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen