< Terug naar overzicht

Kmo’s pessimistisch over aanwervingen

Belgische kmo’s zijn somber over de tewerkstellingsvooruitzichten. Slechts 16% van de kmo’s verwacht 2014 met meer medewerkers te eindigen. 14% vreest te zullen eindigen met minder medewerkers.

Dat blijkt uit de driemaandelijkse tewerkstellingsprognose van HR-dienstenverlener SD Worx. Amper 16,1% van de zaakvoerders denkt tegen het einde van 2014 meer personeel in dienst te hebben, 14% vreest het met minder te moeten doen. Dit komt neer op 3% minder optimisten dan vorig kwartaal en brengt het verwachtingspatroon op het niveau van een jaar geleden (december 2012).

Het optimisme van het vorige kwartaal is opnieuw verdwenen. Een kwartaal eerder dacht nog 19,1% van de kmo-zaakvoerders meer volk in dienst te zullen hebben, en ging 12,7% uit van minder personeel.

Vooral Waalse kmo’ers zijn pessimistisch. Amper 8,9% van de zaakvoerders denkt eind december 2014 meer mensen in dienst te hebben. Vorig kwartaal was dat nog 17,3%. De optimisten zijn dus met de helft minder. Vorig jaar op hetzelfde tijdstip hoopten nog 12,9% van de Waalse kmo’s op een vermeerdering van het aantal medewerkers.

In Brussel is men bij de start van 2014 dan weer optimistischer, want daar hopen bijna een kwart van de kmo’s op meer mensen, een percentage dat gelijk is aan vorig kwartaal en aan het cijfer van een jaar geleden. Ook in Vlaanderen zijn er nauwelijks schommelingen merkbaar: met 18,3% zijn er praktisch evenveel kmo’s als vorig kwartaal (19,1%) en net iets meer dan vorig jaar (16,2%) die aangeven het jaar te zullen eindigen met meer medewerkers.

Van de 21% kmo’s die er de komende drie maand aan denken aan te werven, zal slechts 8,9% dat louter doen om uit te breiden, terwijl de overige 12,2% hoofdzakelijk vervangingen zijn. Een andere indicator die tot voorzichtigheid noopt is het gegeven dat slechts 15,6% van de Belgische kmo’s een toename van de hoeveelheid werk verwacht, tegenover 22,4% die een daling vrezen. Dit zijn vergelijkbare cijfers met vorig kwartaal.

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen