< Terug naar overzicht

Kmo’s niet tevreden over werkzoekenden die zich via VDAB aandienen

Slechts 10 procent van de ondernemers is vrij tevreden over kandidaten die zich aanmelden via de VDAB. Zij worden geregeld geconfronteerd met kandidaten die niet komen opdagen, niet echt op zoek zijn naar werk, zich vergeten uit te schrijven uit de database van de VDAB of ongemotiveerd solliciteren.

De boodschap komt van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) en is gebaseerd op een rondvraag bij 786 ondernemers. Hoewel kleinere kmo’s (met minder dan 20 werknemers) niet verplicht zijn vacatures te melden aan de VDAB, doen toch zeven op de tien regelmatig een beroep op de VDAB in hun zoektocht naar personeel. Tweederde doet dit zelfs voor de meeste tot alle vacatures.

Toch is dus slechts 10 procent tevreden over de kandidaten die via de VDAB komen. Een op drie kmo’s die een beroep doen op de VDAB, is niet tevreden over de kandidaten die via die arbeidsbemiddelingsdienst naar voor worden geschoven.

Voorts beklaagt 60 procent van die ondernemers zich erover dat geregeld een kandidaat niet komt opdagen. Bijna 40 procent signaleert 'schijnkandidaten' die enkel langskomen om een bewijs van hun sollicitatie te krijgen. Een op vier wordt geconfronteerd met werkzoekenden in de database van de VDAB die zich vergeten te schrappen zijn wanneer ze werk vonden.

Opvallend is ook dat een derde van de ondernemers ervan overtuigd is dat kandidaten het vaak verkeerd aanpakken. Ze gebruiken sms- en onverzorgde taal in sollicitatiebrieven, respecteren de afspraak niet altijd en zijn vaak niet gemotiveerd.

Bron: NSZ

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen