< Terug naar overzicht

Kmo’s krijgen vacatures niet ingevuld

Ook bij kmo’s stijgt het aantal vacatures: 28 procent van alle kmo’s heeft openstaande vacatures. Dat is vijf procent meer dan in het eerste trimester van 2008. Ruim één op de vier krijgt de vacatures amper ingevuld.

Vooral in de dienstensector (28 procent), de bouwsector (31 procent) en de industrie (48 procent) is de vraag naar bijkomende arbeidskrachten groot.

Dat zegt zelfstandigenorganisatie UNIZO in een reactie op de VDAB-berichtgeving over het stijgend aantal vacatures en op basis van een eigen bevraging bij 700 Vlaamse kmo-werkgevers.

Ruim een vierde van de kmo’s zegt te kampen met moeilijk in te vullen vacatures. Bij de kmo’s met meer dan 20 werknemers ligt dit percentage nog hoger en zegt 75 procent dat hun vacatures moeilijk ingevuld geraken. 81 procent van de ondervraagde kmo’s klaagt dat daardoor de uitbreiding van de onderneming wordt afgeremd.

Het overgrote deel van de vacatures (95 procent) staat meer dan zes weken op. Voor 4 op de 10 vacatures is dat zelfs meer dan 6 maanden. Vacatures voor technisch geschoolde mensen (63 procent) blijken veruit het moeilijkst om ingevuld te krijgen.

Voor het invullen van hun vacatures rekenen kmo’s vooral op spontane sollicitaties, contacten met scholen en het stimuleren van eigen personeel mee te helpen zoeken. Vooral de kleinhandel (8,7 procent) en vrije beroepen (5,7 procent) vinden moeilijk hun weg naar de VDAB. Bouw, diensten en vrije beroepen doen het vooral via contacten met scholen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen