< Terug naar overzicht

Kmo’s houden zich goed aan coronamaatregelen

De meeste Belgische kmo’s leven de coronamaatregelen goed na. Zo wordt in 86,6 procent van de bedrijven minstens anderhalve meter afstand van elkaar gehouden. In 89,7 procent zijn er voldoende mogelijkheden om de handen te wassen. Op het vlak van schoonmaak en ontsmetting op de werkvloer is er wel nog werk aan de winkel.

Houden de Belgische kmo’s zich aan de coronarichtlijnen van de overheid? Om dit te weten te komen, voerde IDEWE in de periode van 27 april tot en met 1 juni 515 bedrijfsbezoeken uit om werkgevers te helpen bij het uitvoeren van de regels die de verspreiding van covid-19 moeten tegengaan.
Op het vlak van opleiding en informatieverstrekking zit het alvast goed. Zo blijkt uit het onderzoek dat de meeste bedrijven (84,9 procent) ondertussen vertrouwd zijn met hoe het coronavirus overgedragen kan worden. Bij 68,7 procent werd voor de werknemers in opleiding voorzien over de te volgen coronamaatregelen in de onderneming en bij 62,3 procent werden ook derden – bezoekers, klanten, leveranciers – ingelicht over deze regels. Werknemers met een milde hoest of koorts werden door 68,5 procent naar een huisarts verwezen.

De anderhalvemetereconomie

Minstens 150 centimeter afstand van elkaar houden zal nog even de norm blijven, willen we de kans op een nieuwe opstoot van het virus zo klein mogelijk houden. In bijna 9 op 10 bedrijven wordt deze maatregel goed opgevolgd, met uitschieters in de land- en tuinbouw (96,2 procent), transport (92,9 procent) en retail (92,2 procent). Voor veel bedrijven in de horeca-, voedings- en de zorgsector blijken de sociale afstandsmaatregelen echter een pak moelijker na te leven. Daar houdt respectievelijk 60, 73,9 en 75,5 procent zich aan de afstandsregel.
Bezoekers, leveranciers, klanten en patiënten worden bij 71,7 procent van de kmo’s onthaald zoals het hoort. Ze houden er bijvoorbeeld voldoende afstand en er worden geen handen geschud. Garages (84,6 procent), kapsalons (83,6 procent) en de zorg (83 procent) scoren hier het best.

Ook een goede handhygiëne is belangrijk om coronaproof te kunnen werken. Bij 9 op 10 bedrijven zijn er genoeg mogelijkheden om de handen te wassen met vloeibare zeep. Hoewel wordt aanbevolen om de handen na het wassen af te drogen met papieren doekjes, worden deze maar door 67,6 procent ter beschikking gesteld.

Ontsmetting en schoonmaak kan beter

De schoonmaak en ontsmetting van de werkplaats zijn een werkpunt. Slechts in 59 procent van de bedrijven is er een schoonmaakprogramma met prioritaire aandacht voor alles wat aangeraakt wordt zoals oppervlakken, deurklinken, schakelaars, telefoons en printers. De beste scores zijn te vinden in de zorg (79,2 procent), de voeding (78,3 procent) en het onderwijs (76,9 procent).

Wanneer er een werknemer symptomen van covid-19 vertoont, wordt de werkplaats in slechts iets meer dan de helft van de gevallen ontsmet. Dat een goede verluchting van de werkvloer belangrijk is om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, drong daarentegen wel door, of toch bij 4 op 5 bedrijven.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen