< Terug naar overzicht

Kmo’s geloven ook het volgende kwartaal te blijven aanwerven

In de komende drie maanden is 28,3 procent van de ondervraagde Belgische bedrijven met één tot 100 werknemers van plan om nieuwe medewerkers aan te werven. Dat is wel 4,1 procent minder dan het vorige kwartaal en 7,7 procent lager dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Een inzinking die bijna volledig te verklaren is door een dalend optimisme in Wallonië en Brussel.

Belgische kmo’s blijven wel optimistisch over hun orderboekje: 35,5 procent gelooft dat ze meer werk zal hebben in het volgende kwartaal, terwijl een historisch lage 7,4 procent gelooft dat ze minder werk zal hebben. Over het algemeen blijft Vlaanderen positiever over de economische vooruitzichten dan Wallonië en Brussel.

Bijna één op de drie werft aan

Volgens de cijfers van HR-dienstverlener SD Worx is 28,3 procent van de kmo’s van plan om in het volgend kwartaal aan te werven. Dit is een daling van bijna 8 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden, toen 36 procent nog dacht nieuwe mensen te zullen verwelkomen. Ook ten opzichte van het vorige kwartaal is er een daling. Toen dacht nog 32,4 procent aan aanwerven. Het overgrote gedeelte (74 procent) van die aanwervingen gebeurt wel om uit te breiden.

Het dalende cijfer kan bijna volledig verklaard worden door een daling in Wallonië en Brussel. De Vlaamse kmo’s blijven met 32,5 procent nagenoeg status-quo wat betreft hun aanwervingspatroon in vergelijking met vorig kwartaal (33,8 procent) en dezelfde periode vorig jaar (34,2 procent). In Wallonië zakt het aantal bedrijven dat van plan is medewerkers aan te nemen, sterk in vergelijking met het derde kwartaal van 2016 (37,6 procent) en vorig kwartaal (31 procent). Nu is nog maar 22,3 procent van de kmo’s dat van plan. Brussel volgt hetzelfde patroon: nu wil 28,8 procent van de kmo’s nieuwe medewerkers aannemen, in vergelijking met 42,8 procent in dezelfde periode vorig jaar en 28,7 procent in het vorige kwartaal.

Toch denken de meeste kmo’s er niet aan om medewerkers te ontslaan. Amper 7,3 procent overweegt dit in het komende kwartaal te doen en de helft hiervan is van plan om deze persoon (personen) onmiddellijk te vervangen. Deze trend is hetzelfde over heel België. Werknemers bij de kleinste kmo’s (één tot vijf medewerkers) hebben het minst te vrezen voor ontslag in de nabije toekomst: amper 5,4 procent van de werkgevers in deze categorie overweegt dit.

Blijvend optimisme over orderboekje

Ondanks de daling in het aantal bedrijven dat mensen wil aannemen, blijft al vier kwartalen op rij het geloof dat de hoeveelheid werk zal stijgen in het volgende kwartaal hoge toppen scheren. Nu verwacht 35,5 procent van de kmo’s een toename.

Opvallend is ook dat het aantal pessimisten (zij die denken dat ze met minder werk tevreden zullen moeten zijn) in twee jaar tijd systematisch zakte tot bijna de helft: van 14,2 procent in augustus 2015 naar 7,4 procent nu. Die 7,4 procent is overigens het laagste cijfer dat in deze studies ooit opgetekend werd.

Ook hier is het verschil tussen de gewesten groot. In Vlaanderen verwacht een goede 40 procent meer werk, in Wallonië amper 24,9 procent, terwijl Brussel 36,5 procent haalt.

Bron: SD Worx (sdworx.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen