< Terug naar overzicht

Kmo’s gaan voor de gemotiveerde medewerker (en niet voor de goedkoopste)

Bij kmo’s geeft de ‘motivatie en attitude’ van de sollicitant meestal de doorslag om een bepaalde kandidaat al dan niet aan te nemen. Kennis van de tweede landstaal staat zowel in Vlaanderen als in Wallonië op twee, de loonkost slechts op vijf. Opvallend is dat de eventuele doelgroepvermindering voor de toekomstige werknemer helemaal onderaan de lijst van criteria staat.

Dit blijkt uit cijfers die de HR-dienstenverlener SD Worx bij 660 Belgische bedrijven met vijf tot honderd medewerkers verzamelde. Voor de volledige steekproef bedraagt de foutenmarge 3%. De bevraging werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau WES.

Leeftijd van weinig belang

Van de leeftijd van de medewerker ligt het merendeel van de ondervraagde kmo’s niet wakker: meer dan 60% van de kmo’s vindt leeftijd van weinig belang. Wel zijn er iets meer twijfelaars om een oudere medewerker aan te werven (36,6%) dan een jongere medewerker (28,7%) 

Als we kijken naar de redenen van de twijfel om jongeren aan te werven, dan is dat vooral de mentaliteit (76,3%), het gebrek aan ervaring (50,6%) of de vrees dat ze niet lang zullen blijven (36,8%). Kmo’s twijfelen dan weer om ouderen aan te werven omdat ze te duur (55,5%) of niet voldoende flexibel zouden zijn (26,4%).

Zoeken naar alternatieven rond werken met jongeren

Kmo’s zijn in de bevraging duidelijk: ze overwegen sneller een alternatieve vorm van samenwerking met jongeren dan met ouderen. De twee alternatieven halen meer dan 70%. Zes op de tien zaakvoerders is er ook voor te vinden om een oudere werknemer als mentor te laten optreden voor jongeren.

SD Worx legde de kmo-zaakvoerders ook zes vormen van tewerkstelling voor. Dit is het resultaat in volgorde van populariteit: 

  • Een jongere de combinatie van leren en werkervaring laten opdoen.
  • Een jongere leerling tijdelijk stage laten lopen in het bedrijf.
  • Een eigen (oudere) werknemer als mentor voor jongere medewerkers.
  • Een oudere werknemer 10, 20, 30, 40, 50, 60, 75% van een voltijdse job laat werken.
  • Een (oudere) ervaringsdeskundige van buitenhuis zo goed als gratis tijdelijk aangeboden krijgen.
  • Een oudere werknemer van een ander bedrijf aan de kost van een jongere tewerkstellen (het verschil wordt door de vroegere werkgever betaald).

Bron: SD Worx (sdworx.be)

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen