< Terug naar overzicht

Kmo’s die een zieke werk weigeren, ontlopen sanctie

Werkgevers die minder dan 50 personen in dienst hebben, zullen voorlopig niet bestraft worden als ze te weinig inspanningen leveren om langdurig zieken opnieuw op de werkvloer te krijgen. Dat besliste de regering na een lange, moeizame discussie.

Sinds eind vorig jaar worden degenen die volgens artsen met begeleidende maatregelen weer aan de slag kunnen, opnieuw naar de werkvloer begeleid. Als stok achter de deur voor wie – werknemers én werkgevers – daar niet aan wil meewerken, wordt al geruime tijd gebakkeleid. Ook tijdens de jongste begrotingscontrole raakten de regeringspartijen het er niet over eens.

Eén van de grote discussiepunten was welke bedrijven onder de nieuwe regeling zouden vallen. Open VLD en MR wilden bedrijven met minder dan 50 werknemers ontzien. De andere partijen wilden ook kleinere bedrijven stimuleren om langdurig zieken weer aan het werk te zetten. Het compromis houdt in dat de regeling voorlopig alleen geldt voor bedrijven met minder dan 50 werknemers, maar dat er een evaluatie komt om na te gaan of ze ook moet worden toegepast op bedrijven met 20 tot 50 werknemers.

De sancties

Anderzijds zijn er ook sancties voor werknemers. Iemand die zijn papierwerk niet in orde heeft, verliest gedurende maximaal een maand vijf procent van zijn uitkering. Een zieke werknemer die niet opdaagt op een gesprek met de begeleidende arts, krijgt een sanctie van 10 procent van zijn ziekte-uitkering.

De meerderheidspartijen waren het er eerder al over eens geraakt dat bedrijven die niet meewerken aan de re-integratie van hun werknemers een boete van 800 euro per zieke krijgen. Het verminderen van het aantal langdurig zieken is één van de grote uitdagingen van deze regering. Er wordt nu immers meer geld besteed aan uitkeringen voor langdurig zieken dan aan werkloosheidsuitkeringen. De regering wil met de nieuwe regeling 100 miljoen euro besparen.

Bron: De Standaard (standaard.be)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen