< Terug naar overzicht

Kmo’s danken preventief af uit vrees voor het eenheidsstatuut

Een kwart van de kmo’s heeft het voorbije half jaar medewerkers ontslagen. De aanslepende crisis is een belangrijke oorzaak, maar niet de enige. Ook de vrees dat door het eenheidsstatuut de opzeggingstermijnen voor arbeiders langer en duurder zullen worden, speelt mee.

Dat blijkt uit onderzoek van zelfstandigenorganisatie NSZ naar de aanwervingsintenties van kmo’s. Van de 749 zaakvoerders die deelnamen aan het onderzoek, is 28 procent van plan de komende zes maanden één of meer werknemers te ontslaan. Slechts 19 procent heeft de intentie om in die periode aan te werven.

Ook de afgelopen zes maanden heeft ruim een kwart van de kmo’s (26 procent) één of meer werknemers laten afvloeien.

Volgens 4 op de 10 kmo’s waren deze ontslagen het gevolg van de crisis en de daaruit voortvloeiende mindere resultaten, maar opvallend is dat 8 procent van de bedrijfsleiders ook preventieve ontslagrondes heeft doorgevoerd uit vrees voor het eenheidsstatuut.

Slechts 31 procent van de ondervraagde kmo’s boekte de afgelopen zes maanden winst, terwijl de helft break-even draaide en 19 procent verliescijfers liet optekenen. Bovendien is de omzet bij 45 procent van de kmo’s de afgelopen zes maanden verder geslonken. Bij slechts 22 procent nam de omzet tijdens die periode toe.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen