< Terug naar overzicht

Kmo’s creëren massaal banen

2007 was een uitstekend jaar voor de tewerkstelling in kmo’s. Er kwamen immers dubbel zoveel banen bij als in 2006. De structurele tewerkstelling steeg daarmee met 3,5%.

Uit de kmo-jobindex van SD Worx (een steekproef van 16.496 ondernemingen die samen 157.670 werknemers tewerkstellen) blijkt een stijging van de structurele tewerkstelling in België met 3,5%. In 2006 was dat 1,7%. Vooral de kleine en middelgrote kmo’s deden het heel goed.

Op gewestelijk niveau valt voor 2007 vooral de sterke prestatie van de Brusselse kmo’s op (+5,1%). Dit in tegenstelling tot Wallonië waar de kmo-tewerkstelling met slechts 2,9% steeg. Met 3,4% aangroei zit Vlaanderen daar tussenin. Als we de cijfers voor 2006 en 2007 samentellen, blijken de drie gewesten bijna identieke groeicijfers te hebben: 5,3% in Brussel, 5,2% in Wallonië en 5,1% in Vlaanderen.

Op provinciaal niveau schiet Limburg de andere Vlaamse provincies ver voorbij. In 2007 steeg de kmo-tewerkstellingsaangroei er met 4,8%. In de andere Vlaamse provincies was dat 3% tot 3,5%. Over 2006 en 2007 gemeten bedraagt de toename in Limburg zelfs 9,1%, wat een stuk meer is dan in Antwerpen (+4,2%) of West-Vlaanderen (+3,4%). Volgens de gedelegeerd bestuurder van Voka-Limburg, Johann Leten, vloeit het Limburgse succes voort uit drie troeven: familiebedrijven zijn in Limburg de sterkhouders van de economie, er is nog veel industriegrond beschikbaar en de provincie is goed bereikbaar.

Andere vaststelling: vooral kleine en middelgrote kmo’s maken het mooie weer. In 2007 werd de sterkste tewerkstellingsgroei gemeten bij kmo’s met 20 tot 49 werknemers (+3,7%). Met een toename van 3,6% deden de kleinste kmo’s (minder dan 20 werknemers) het nauwelijks slechter. Voor grotere kmo’s (50-99 medewerker) werden vooral nieuwe banen gecreëerd in de tweede helft van 2007. Een nulgroei in het eerste kwartaal en een negatief tweede kwartaal werden grotendeels goedgemaakt door een positieve evolutie in de laatste twee kwartalen. Het succes van de kmo’s verschilt wel per regio: in Limburg creëren vooral de kleinste kmo’s banen, in Antwerpen namen de grootste kmo’s de meeste werknemers in dienst en in de andere provincies groeien de middelgrote kmo’s het meest.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen