< Terug naar overzicht

Kmo’s blijven aanwerven, maar zijn minder optimistisch

Positieve vooruitzichten voor de economie zijn amper voelbaar bij kleine bedrijven. Terwijl vorig kwartaal nog een kleine helft van de kmo’ers rekende op een groei van het werkvolume, is dit nu teruggezakt tot ruim een derde.

Dat blijkt uit de periodieke rondvraag van ondernemersorganisatie Unizo voor de KMO-barometer. Per kwartaal legt Unizo een uitgebreid staal van ondernemers een vragenlijst voor. De 800 respondenten zien de toekomst minder hoopvol tegemoet.

Eén op de drie ondernemers blijft ontevreden over de economische toestand. De positieve groeivooruitzichten vertalen zich te weinig in positieve evoluties op de bedrijfsvloer.

De toekomstverwachtingen dalen ook ten opzichte van vorig kwartaal. Slechts 35 procent van de ondernemers verwacht een toename in werkvolume voor het derde kwartaal, ten opzichte van 46 procent bij een vorige bevraging.

Ook de toekomstige financiële situatie zal verslechteren het komende kwartaal. Dat zegt 16 procent van de ondernemers. Het aantal ondernemers dat een verbetering van de rendabiliteit verwacht loopt terug van 38 procent tot 34 procent.

Tewerkstelling neemt toe


De tewerkstelling bij de kmo’s blijft wel toenemen, al ligt het nog steeds op het laagste niveau van de laatste vier kwartalen. 12 procent van de ondernemers stelt meer mensen te werk ten opzichte van het vorige kwartaal, 10 procent van de kmo’s minder. Bijna 80 procent van de bevraagde ondernemers houdt zijn personeelsbestand stabiel.

Ook de verwachtingen zijn positief: een kwart hoopt mensen aan te werven, de overgrote meerderheid denkt op zijn minst het huidige personeelsbestand te kunnen behouden.

Het uitblijven van een regering geeft ook een deuk aan het ondernemersvertrouwen. “Die onzekerheid doet ondernemers de das om”, reageert Unizo.

Bron: Unizo

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen