< Terug naar overzicht

Kmo’s beetje optimistischer over aanwervingsplannen

Ongeveer 1 op de 4 kmo’s in België zal de komende maanden nieuwe medewerkers aanwerven. Het gaat zowel om extra personeel als om vervangingsaanwervingen.

Voor de driemaandelijkse tewerkstellingsprognose van SD Worx zijn voor de negentiende keer een voor België representatief aantal kmo’s bevraagd naar hun verwachtingen over de tewerkstelling bij hen. Aan deze editie van de enquête namen 896 ondernemingen met minder dan 100 werknemers deel.

Allereerst valt op dat het optimisme van september 2014 (27,7%) nu met 24,8% niet echt bevestigd wordt, al scoren de kmo’s ook hoog boven de meest sombere kijk (19,1%) van twee jaar geleden. Bij deze resultaten dient wel de kanttekening gemaakt te worden dat ‘aanwerven’ niet per definitie hetzelfde is als ‘meer tewerkstelling’: het kan ook betekenen dat de werkgever een vervanger zoekt voor iemand die vertrekt.

Industrie klimt stilaan uit dal

Op de vraag of de kmo’s meer werk verwachten in de komende maanden, antwoordt 29% positief. Dat is alvast meer dan vorig kwartaal (25,5%). Bovendien is er ook minder pessimisme: in het eerste kwartaal van 2015 vreesde 17,5% voor minder werk, terwijl dit cijfer nu gedaald is naar 14,2%.

Ook opmerkelijk: vooral de industriële kmo’s kijken positiever naar de toekomst, zeker als het om de hoeveelheid werk gaat. Drie maanden geleden verwachtte 21,8% van de kmo’s in de secundaire sector nog een daling van de hoeveelheid werk. Deze negatieve perceptie is nu gedaald tot 9,1%. De optimistische toon vertaalt zich voorlopig echter nog niet in positievere aanwervingsintenties en/of gunstigere tewerkstellingsintenties naar het eind van 2015 toe. De secundaire sector houdt het vooralsnog bij meer werk, maar geen extra personeel.

22,2% verwacht meer werknemers in dienst te hebben eind 2015

Bij de vraag of er tegen het einde van 2015 effectief meer werknemers zullen zijn, verwacht 22,2% een toename in vergelijking met vandaag, terwijl 64,4% een status-quo verwacht en 13,4% een daling. De netto-evolutie (het verschil tussen het percentage dat een toename verwacht en het percentage dat een afname verwacht) in België bedraagt nu 8,8%. Er is dus een positief saldo.

Wanneer de resultaten vergeleken worden met één of twee jaar geleden, tekenen we een positieve trend op: vorig jaar bedroeg de netto-evolutie 6% en twee jaar geleden slechts 0,9%.

Vlaanderen meest optimistisch, Brussel het minst

Vlaanderen is momenteel het meest positief: 24,1% van de Vlaamse kmo’s verwacht een toename van de tewerkstelling tegen eind 2015, 65,2% een status-quo en 10,7% een afname van de tewerkstelling. Van de Waalse kmo’s verwacht 22,4% een toename en 19,7% een daling. Brussel blijkt het minst optimistisch: 13% van de kmo’s verwacht er een toename en 11,2% een afname van de tewerkstelling.

Bron: SD Worx (sdworx.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen