< Terug naar overzicht

Kleinhandel heeft vakbondsacties te verwachten

De vakbonden in de kleinhandelssector dienden gisteren een stakingsaanzegging in. Dat gebeurde nadat een verzoeningspoging met de ondernemersorganisatie Unizo en de beroepsorganisatie voor bedrijven uit de kleinhandelssector, Fedis, was mislukt.

De vakbonden voeren actie voor een vertegenwoordiging in de zelfstandige kleinhandels en supermarkten met minder dan 50 werknemers. Ze eisen ook een vakbondspremie voor het personeel dat in de KMO’s is tewerkgesteld. Unizo en Fedis weigeren in te gaan op die eisen. Momenteel is er alleen in grootwarenhuizen met meer dan 50 werknemers een vakbondsvertegenwoordiging. Om hun eis kracht bij te zetten, trokken gisteren ruim 1.000 vakbondsmilitanten naar de zetels van Fedis, de federatie van de kleinhandel, en van de zelfstandigenorganisatie Unizo.
De 75.000 bedienden in zelfstandige kleinhandels en 12.000 bedienden in zelfstandige supermarkten worden door de vakbonden vertegenwoordigd in het kader van het tweejaarlijkse sectoraal overleg. Daarnaast zijn de bedienden uit handelszaken met minsten 20 werknemers vertegenwoordigd in regionale overlegorganen. Fedis en Unizo vrezen dat een vakbondsafvaardiging in familiebedrijven de spontane contacten tussen het personeel en de winkeluitbater alleen maar kan verstoren en verkiezen de onderhandelingen in de regionale overlegorganen te activeren en het sectorale overleg voort te zetten.
Door de aanwezigheid van een overlegstructuur in de KMO’s hopen de werknemersorganisaties de verschillen in loon- en arbeidsvoorwaarden tussen de supermarktketens en de zelfstandige kleinhandel weg te werken. Loonverschillen van 20 tot 30 procent zijn volgens de vakbonden geen uitzondering.
Het water tussen beide partijen bleek gisteren andermaal te diep en dus worden hardere acties niet uitgesloten.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen