< Terug naar overzicht

Kijk verder dan AI, gig en vergrijzing personeel

Artificiële intelligentie en automatisatie, de gig-economie en een verouderend en multi-generationeel personeelsbestand: dit zijn de drie belangrijkste bekommernissen van HR-professonals volgens een internationale HR-consultancy. Maar er zijn meer zaken die niet mogen verwaarloosd worden.

Artificiële intelligentie, digitalisering, de gig-economie en een verouderend personeelsbestand hebben een grote impact op het toekomstig HR-beleid. Toch blijkt uit een rondvraag van Gartner dat amper 9 procent van de CHRO’s denken dat hun organisatie goed voorbereid is op deze veranderingen.

Bovendien wijst de consultant op basis van eigen enquêtes op nog zes andere trends die vaak vergeten worden, maar binnen afzienbare tijd toch een grote impact kunnen hebben.

- Onethisch gebruik van personeelsdata.

Tegen 2022 zou bijna de helft (45 procent) van alle grote organisaties geconfronteerd worden met onethisch gebruik van personeelsdata en schendingen van de privacy. Eventuele schandalen als gevolg daarvan kunnen een negatieve impact hebben op het werkgeversimago, retentie en tevredenheid van medewerkers.

- Meer kansen voor mensen met een beperking.

Nieuwe technologie en artificiële intelligentie vergroten de toegankelijkheid van organisaties en werk. Dit biedt meer kansen op de arbeidsmarkt voor mensen met een beperking. Tegen 2023 zou het aantal werknemers met een beperking in het personeelsbestand al kunnen verdrievoudigen. Het is aan bedrijven om hun werving- en selectiemethoden en interne systemen van talentbeheer aan te passen opdat deze doelgroep evenveel kansen krijgt.

- Automatisatie van managementtaken.

Ongeveer 70 procent van de managementtaken kunnen geautomatiseerd worden met nieuwe technologie. Zo kan een onkostennota evenzeer goedgekeurd worden door een boekhoudsysteem of vragen van medewerkers beantwoord door een chatbot.
Dit kan leiden tot het verminderen van het aantal managers of de focus kan meer gelegd worden op meer strategische taken. Daarvoor moeten bedrijven loopbaanpaden uitstippelen zodat medewerkers meer verantwoordelijkheid kunnen opnemen zonder dat er managementtaken bijkomen.

- Verdwijnen van on-the-job leren.

Het aanleren van vaardigheden gebeurt doorgaan on-the-job. Tegen 2025 echter zullen veel taken geautomatiseerd zijn, met als gevolg dat er niet veel meer on-the-job te leren valt. Het gevolg: minder interne ontwikkelingskansen. Daardoor is de terugkeer mogelijk van traditionele leermethoden zoals klassikale opleidingen om medewerkers bij te scholen.

- Radicale transparantie.

Een grote meerderheid van de werknemers vraagt of zeg dringt aan op meer transparantie van hun werkgever.

- Steeds grotere vraag naar plaats- en tijdsonafhankelijk werken.

Tegen 2030 zal de vraag naar deze vorm van werken met 30 procent stijgen, terwijl slechts 56 procent van de managers plaats- en tijdsonafhankelijk werken toestaan.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen