< Terug naar overzicht

Kennis van het Engels gaat achteruit

De EF English Proficiency Index 2015 meet de kennis van de Engelse taal bij volwassenen in landen waar een andere moedertaal wordt gesproken. Belgiƫ behaalt de 17de plaats in de lijst. Gemiddeld hebben de Belgen weliswaar een hoge taalvaardigheid in het Engels, maar ons land tuimelt sterk naar beneden in de rangschikking.

De jaarlijkse EF English Proficiency Index (EF EPI) is ‘s werelds grootste ranking van landen op basis van Engelse vaardigheden. Het rapport toont globale en regionale leertrends aan, en analyseert de relatie tussen de kennis van het Engels in dat land en het economisch concurrentievermogen. Dit jaar behandelt het EF EPI rapport 70 landen in de rangschikking. De resultaten zijn gebaseerd op data verkregen van 910.000 volwassen die hun kennis van het Engels testten.

Scandinavië op kop

Zweden, Nederland en Denemarken nemen het podium in, met scores die hoger liggen dan 70. België prijkt op de 17de plaats wereldwijd, met een gemiddelde score van 59,13. Dat is een sterke daling tegenover vorig jaar, toen België op de 9de plaats stond en een gemiddelde score haalde van 61,21.

Vlamingen scoren sterk

Nederlandstaligen hebben een zeer hoge vaardigheid in het Engels, met een gemiddelde score van 62,20. Franstaligen behalen een behoorlijk hoge taalvaardigheid (gemiddeld 57,94). Antwerpen en Gent halen de hoogste scores van de Belgische steden, Brussel volgt in hun voetsporen.

Mannen uitzonderlijk beter

Hoewel vrouwen wereldwijd beter Engels spreken dan mannen (wereldwijd 53,4 tegenover 52,8, in Europa 56,56 tegenover 54,74), is dit in België net omgekeerd: mannen (gemiddeld 60,79) zijn sterker in Engels dan vrouwen (gemiddeld 57,47).

Taalvaardigheid en werkgelegenheid: een uitdaging voor 40-plussers

Zoals een opleiding een goede start op de arbeidsmarkt bepaalt, laten taalvaardigheden toe om concurrentieel te blijven en zich te onderscheiden van andere kandidaten. Om deze reden halen studenten en young professionals hoge scores, die schommelen rond de 60. Bij de 31- tot 40-jarigen daalt de talenkennis echter tot een gemiddelde score van 56,51. De categorie 40+, die een steeds sterkere concurrentie ondervindt op de arbeidsmarkt, investeert opnieuw in het verbeteren van het Engels en haalt daardoor een hogere score van 58,09.

Globale conclusies

Enkele belangrijke resultaten van de EF EPI wereldwijd:

  • Vrouwen spreken beter Engels dan mannen in bijna elk onderzocht land. Deze genderkloof is er echter niet in de Noord-Europese landen, die zeer hoog scoren op de test.
  • Europese landen en dan voornamelijk de noordelijke landen, blijven andere landen overtreffen en nemen de top 10 van de index in.
  • Het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn de enige regio’s waar er een achteruitgang van het Engels wordt vastgesteld.
  • Hoewel landen jaarlijks wisselen in de ranking, blijft het niveau van het Engels in een land sterk gelinkt aan het bruto nationaal inkomen, de levenskwaliteit, de toegang tot internet en andere indicatoren.

Bron: Education First (ef.com/epi)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen