< Terug naar overzicht

Katrien D’haeseleer (Puratos): “Groei staat centraal in talentmanagement, voor alle medewerkers”

Bij zijn talentmanagement maakt Puratos gebruik van een klassieke ‘nine box’-methodologie. Voor alle bedienden bekijkt de organisatie wat de volgende stap in de loopbaan zou kunnen zijn. Iedereen krijgt persoonlijke feedback over zijn of haar ontwikkelingsmogelijkheden.

Katrien D'haeseleer is vanuit het Puratos-hoofdkantoor in Groot-Bijgaarden verantwoordelijk voor het talentmanagement van de gehele groep, goed voor 9500 medewerkers wereldwijd, al worden op dit moment alleen de bedienden opgenomen in de talent review. Hier neemt die de vorm aan van een klassieke ‘nine box’, met scores voor ‘performance’ en ‘potential’.

D’haeseleer: “Wij kozen ervoor de medewerkers niet te informeren over waar zij zich bevinden in de nine box. Maar natuurlijk voelen de personen in wat wij de 'upper L' noemen dat zij meer mogelijkheden krijgen, dat ze ingeschakeld worden in multidisciplinaire projecten, dat ze ook aangeduid worden om specifieke leiderschapstrainingen te volgen...”
Waarom die geheimhouding? Katrien D'haeseleer geeft aan dat de toegevoegde waarde van doorgedreven transparantie in deze materie niet zichtbaar is, in tegenstelling tot een aantal risico's, bijvoorbeeld dat volledige transparantie zou zorgen voor verwachtingen die niet kunnen ingelost worden. Over het proces zelf is het bedrijf wel geheel transparant.

Groei centraal

“Eigenlijk staat groei centraal voor alle medewerkers en zeker niet alleen voor de high potentials. Structurele processen helpen medewerkers en managers groeien”, vervolgt D’haeseleer. “'Grow Your Magic' is onze slogan, gelinkt aan 'Puratos Magic' die onze cultuur, onze waarden en onze principes weerspiegelt. De calibratiesessies handelen niet alleen over wie een high potential is, maar vooral over de feedback die managers kunnen geven aan hun medewerkers. De klemtoon ligt niet op de vraag in welke box een medewerker zit. Dat is belangrijk, maar minder relevant. Het gaat vooral over de sterke punten van elke medewerker, over zijn of haar ontwikkelnoden en hoe we die kunnen vertalen in acties.”
Het verschil tussen de high potentials en de anderen is voornamelijk te vinden in de prioriteiten.

Voor de medewerkers in de Upper-L – zij die hoog scoren op potentieel en/of performantie – kijkt Puratos behalve naar verdere ontwikkeling ook expliciet naar de volgende stap in hun loopbaan. “We onderzoeken mogelijkheden en welke stappen interessant zijn voor de persoon. De vraag is dan onder meer of die persoon bereid is om buiten zijn of haar functioneel domein te treden of te reizen. Die vraag zal de manager expliciet stellen aan de medewerker”, verduidelijkt D’haeseleer.

Lees het volledige verhaal in HR Square Digitaal, online of op onze app.
Als lid van HR Square ontvangt u niet alleen het tijdschrift, maar hebt u ook toegang tot de app en de website met het archief en geniet u van stevige prijsreducties op de HR Square Seminaries, de HR Square Masterclass, de HR Square Conference en andere evenementen.
Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Pascale Lenaers, pascale.lenaers@hrsquare.be, 0471 85 70 42.

 

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen